През 2023-а година станахме свидетели на истински бум, който беше

...
През 2023-а година станахме свидетели на истински бум, който беше
Коментари Харесай

75% от българите не разпознават изкуствения интелект в модните онлайн магазини

През 2023-а година станахме очевидци на същински взрив, който беше провокиран от напредъка на генеративните системи, основани на изкуствен интелект (AI) Въпреки че тези логаритми към момента търпят рационализиране, те към този момент се трансформират в основни фактори, изключително за представителите на корпоративния свят. 

По данни на консултантската компания McKinsey & Co., 73% от висшестоящите мениджъри в стилната промишленост отдават предпочитано значение на генеративния AI за развиването на техния бизнес. От друга страна, единствено 5% от ръководителите считат, че разполагат с нужните запаси, посредством които да се възползват изцяло от опциите на тази технология. Това на собствен ред им постанова доста деликатно да подберат областите, в които да интегрират AI.

Ето за какво евентуално занапред следва всеобщите консуматори да се срещнат с внедрените генеративни логаритми в разнообразни браншове, свързани с предлагането на артикули и услуги. Този извод се поддържа и от изследване, което показва водещата европейска фешън търсачка GLAMI. Анкетата е извършена измежду 6679 души* в България, а отговорите демонстрират настройката на потребителите през миналата 2023-а година към AI при извършването на покупки на фешън артикули.

75% от участващите не са разкрили съществуването на AI в онлайн магазините за облекла и обувки – 42% са декларирали, че не са го забелязали в подобен, а 33% не са сигурни в това. Оказва се, че логаритмите са били разпознати от едвам 25% от респондентите. 

Както постоянно се случва при навлизането на нова технология, процесът по нейното определяне от време на време стартира с съмнение, а мненията по отношение на нея са разнопосочни. Проучването на GLAMI сочи, че 29% от потребителите у нас не виждат нито една област от стилната промишленост, в която комфортно да могат да употребяват AI. Една част от българите обаче въпреки всичко намират известно приложение – 26% споделят, че разчитат на този вид принадлежности за рекомендации на артикули, основани на предишно търсене. Виртуалните проби на дрехи/аксесоари са желани от 14% от нашите сънародници, а 13% са се допитвали до чатбот асистенти за намиране на подобаващи артикули, пасващи на техните потребности.

42% от интервюираните разкриват, че са се спирали на обществените мрежи като среда за намиране на мечтаните продукти. Търсенето по фотография е на второ място в класацията при новонавлезлите способи за разкриване на фешън находки и е посочено от 35% от участващите като тествано, а съвсем 20% дават отговор, че не са се възползвали от актуалните принадлежности.

На следващ въпрос, изследващ търсенето на по-изгодни предложения посредством образно търсене, 57% дават отговор положително, че са употребявали тази функционалност за да намерят по-добра цена онлайн за артикули, които са срещнали във физически магазин.

Оказва се, че генералните настройки във връзка с AI в стилния отрасъл са в двата полюса. 29% от потребителите в България споделят, че намират за забавна опцията дизайнерите да интегрират тези системи, а 25% напълно не са любопитни за корпоративните решения в тази устременост. По-категоричните гледни точки като терзание, неспокойствие или яд от развиването на AI не са измежду преобладаващите.

Платформата GLAMI внедрява поетапно, само че дейно, интелигентните системи. Тя категоризира продуктите интуитивно, като в същото време сортира резултатите по този начин, че да пасват допустимо най-вече на самостоятелните желания на своите консуматори. Водещата европейска фешън търсачка събира на едно място мода и технология, с цел да води всеки клиент до най-хубавите оферти онлайн, благодарение на един клик.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР