През 2022 година шофьорите на дизелови автомобили са плащали за

...
През 2022 година шофьорите на дизелови автомобили са плащали за
Коментари Харесай

Разкриха измама с цените на дизела

През 2022 година водачите на дизелови коли са плащали за горивото доста по-високи цени, в сравнение с е било належащо

Проучване на немски публицисти демонстрира по какъв начин една организация, информираща за цените на горивото, е помогнала на дизеловата промишленост да осъществя милиони спомагателни облаги - на гърба на потребителите, написа Дойче веле.

Много постоянно дизеловото гориво в немските бензиностанции има съветски генезис. Още преди месеци Европейски Съюз реши да приключи вноса на съветски дизел, но ембаргото предстои да влезе в действие едвам идната година. Цените обаче към този момент са повлияни от идните ограничавания. Една от аргументите за това, съгласно изследването на немската медия NDR, е Агенцията за ценова информация Platts (S&P Global Commodity Insights) със седалище в Лондон.

Platts към този момент извади съветския дизел от изчисленията на цените за Северозападна Европа през лятото. Това на процедура докара до чисто виртуално ограничение на предлагането, макар че съветският дизел към момента си участва на пазара. Според изследването на NDR организацията явно е изиграла роля за внезапното повишаване на цените на дизела през 2022 година.

Индекси, играещи основна роля за ценообразуването

Агенции като Platts събират информация от търговците на дизелово гориво всеки ден и въз основа на това дефинират дневната цена за звук. Така те образуват един показателя за избран район. Въпросният показател служи като значим ориентир за пазара. " Тези ценови показатели в действителност са значими за всичко, което се внася в Европа ", споделя Кевин Шефер, ръководещ шеф на „ Argus “ в Германия - компания, която е съперник на Platts. Пазарните участници ги включват непосредствено в дълготрайните си контракти за доставки като съставен елемент или ориентир. По този метод те играят основна роля, споделя Шефер.

По-голямата част от търговията с дизелово гориво се базира на годишни контракти. Така да вземем за пример дадена верига бензиностанции си обезпечава несъмнено количество дизелово гориво за идната година от рафинерия или търговец на едро. Тъй като цените постоянно мощно флуктуират, в договорите няма закрепени цени. Вместо това купувачът и продавачът се спогаждат за сума, избрана от самостоятелна организация за ценообразуване, която също се дефинира на дневна база. За Германия това постоянно е показател на Platts.

Изненада за доста участници на пазара

" Platts е най-същественият фактор, който въздейства на цените на петролния пазар ", удостоверява петролен трейдър, поискал анонимност. Промяната в показателя на цените на дизеловото гориво на организацията, т.е. изключването на съветското дизелово гориво " в никакъв случай до момента не се е случвало в такава степен ", декларира различен търговец, който също не желае да разкрие самоличността си: " Без да се взимат поради наличните количества от Русия, това докара до установяване на по-високи цени. "

Всъщност има доста аргументи за скока на дизеловото гориво през годината. И единствено част от тях са свързани с променения показател. Поради огромните количества гориво, използвано в Германия, даже и дребни нараствания водят до обилни последствия.

Индустриите, чийто бизнес модел се базира върху горивата, като да вземем за пример транспортно-товарния отрасъл, усещат осезаемо директния удар. Карстен Пфаф, притежател на логистична компания от Хамбург, зарежда своите 55 автомобила с почти 30 000 литра дизелово гориво всяка седмица. " Цените на дизела към този момент ни натоварват доста съществено ", призна той. В случая с неговата компания става въпрос за съвсем 100 000 евро спомагателни разноски на месец.

Съмнения за правни нарушавания

Промяната в ценовия показател на Platts явно е довела до нарастване в цените на дизеловото гориво, което може да е донесло няколкостотин милиона евро спомагателни облаги за дизеловата промишленост в Северозападна Европа.

Професор Кристиан Керстинг, правист от Университета в Дюселдорф, споделя, че смяната в показателя поражда въпроси: " Ако може да се откри, че е направена координирано, това слага доста огромна въпросителна по отношение на антимонополното право ", разяснява той. Картелната работа, немския антимонополен орган, уточни, че към този момент е почнала следствие.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР