През 2022 г. Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение

...
През 2022 г. Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение
Коментари Харесай

Износът на специална продукция е за 4.3 млрд. лв. през 2022 г.

През 2022 година Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията е издала 810 позволения за експорт за към 4.3 милиарда евро, като износът на специфична продукция е за 1.6 милиарда евро. Това заяви пред икономическата комисия на Народното събрание заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Ирина Щонова.

Парламентарната комисия одобри доклад за активността на междуведомствената комисия.

През предходната година междуведомствената комисия е издала 404 позволения за импорт и трансфер на обща стойност към 1.1 милиарда евро, като е осъществен импорт за 139 млн. евро, сочи още докладът.

През 2022 година комисията е отказала издаването на 16 позволения за експорт, 9 позволения за импорт, 4 позволения за трансфер и други 4 за транспорт и пренос, сподели Ирина Щонова.

През 2022 година са извършени 7 съвещания на Междуведомствения съвет са прегледани заявките на 132 компании за издаване на удостоверения и регистрации. Спрени са 6 лиценза за импорт и износа на артикули, свързани с защитата, като по избор на притежателите са прекъснати два лиценза за импорт и експорт на артикули. Съветът е отказал издаването на два лиценза за търговия с сходни произведения.

Към края на 2022 година има лицензирани 291 компании, които имат 661 лиценза и документи за търговия и брокерска активност. Във компаниите, директно заети в отбранителната промишленост и в търговията, работят 25 841 души, като нарастването им през 2022 година е с 2299 души.

За разглеждане на документи през 2022 година са събрани такси в размер на 97 580 лв.. Народният представител Румен Гечев предложи да се вдигнат таксите за лицензите за търговия, тъй като тези 97 хиляди лв. за доста малко за компаниите, които по думите му печелят стотици милиони лв..

Лицензи се лишават, когато компаниите не отговорят на критериите за надеждност и най-много по предложение на ДАНС. Преди месец е лишен лиценз на компания, която е лицензирана преди една година и в този момент притежателят ѝ я продава на непознат жител от Нигерия задно с лиценза. Било е взето решение, че лицензът би трябвало да се анулира, се разбра на съвещанието на комисията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР