През 2022 г. Конвенцията за опазване на световното културно и

...
През 2022 г. Конвенцията за опазване на световното културно и
Коментари Харесай

МОСВ се включва в честванията за 50 години Конвенция за опазване на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО

През 2022 година Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО отбелязва своята 50-та годишнина.

Министерство на околната среда и водите се включва в честванията във връзка юбилея с галерия от 4 пана, проведена във входното предверие в постройката на министерството на бул. „ Княгиня Мария Луиза “ № 22.

Представена е ролята на Конвенцията за опазването на най-значимите естествени обекти и културни достижения в международен мащаб за идващите генерации. Специално място е отделено на трите естествени обекта от листата на международното завещание на територията на България, а точно Национален парк „ Пирин “, Природен резерват „ Сребърна “ и Национален парк „ Централен Балкан “ - част от сериен европейски обект на международното завещание на ЮНЕСКО „ Старите и вековни букови гори на Карпатите и други райони в Европа “.

Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание е призната на 16 ноември 1972 година от Генералната конференция на Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета – ЮНЕСКО. Този неповторим интернационален контракт свързва в един документ концепциите за запазване на природата и на културните полезности. Днес в листата към Конвенцията са включени 1 154 обекта на естественото и културно завещание, ситуирани в над 160 страни по целия свят.

България е една от първите страни, включили се към Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание през 1974 година Понастоящем в листата на международното завещание са включени 10 обекта на територията на страната. Освен трите естествени обекта, под отбрана са и 7 културни обекта: Боянска черква, Мадарски конник, Тракийска гробница в Казанлък, Скални манастири при село Иваново, Рилски манастир, Старият Несебър и Тракийска гробница при село Свещари.

Темата на юбилейната година е „ Следващите 50: Световното завещание като източник на резистентност, човечност и нововъведения “. Пет основни области насочват вниманието на международната общественост към идващите 50 години: Изменението на климата и запазване на наследството; Балансирано показване на включените обекти; Устойчив туризъм; Дигитална трансформация; Възстановяване след COVID-19.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР