През 2021-ва, след едногодишно прекъсване, продължиха археологическите разкопки на крепостта

...
През 2021-ва, след едногодишно прекъсване, продължиха археологическите разкопки на крепостта
Коментари Харесай

Първият затвор на Балдуин

През 2021-ва, след едногодишно спиране, продължиха археологическите разкопки на крепостта Букелон край с. Маточина, Свиленградско. Съвсем покрай турската граница. Още в IV век римляните претърпяват тук проваляне от готите. Смята се, че Букелон е бил високомерен от хан Крум през IX век, от тук е командвана войската на цар Калоян, който през 1205 година съкрушил при Адрианопол (Одрин) Латинската империя и рицарите на Балдуин Фландърски от четвъртия кръстоносен поход. Вероятно плененият Балдуин е бил държан няколко дни в Букелон, преди да бъде откаран в Търновград. По-късно крепостта е била обвързвана и с българския цар Михаил Шишман, който през 1328 година води война против Андроник III, а след това разменя крепостта с Византия против Созопол. Така тук са тясно преплетени древност и Средновековие.

Главната кула - една от най-запазените военни постройки на наша територия, и през днешния ден се вижда на хълма край Маточина. Встрани от входната врата е вграден кръстов тухлен монограм на владетеля ѝ от XIV век. Буквените знаци сочат името Михаил.

При настоящето изследване задачата е да се открият стратиграфията, хронологията на обекта, трасето на късноантичната крепостна стена и съотношението ѝ със средновековната кула. Проучен е бранш от представителна постройка с вход от изток. Подовото ѝ равнище е върху хоросанова замазка, над която е имало тухлена или мраморна настилка. Откритата над него битова керамика подсказва датировка IV-V век.

В пет бранша по източния и западния скат на платото са проучени сектори от късноантичната крепостна стена. В една от контролните траншеи, директно пред външната страна на късноантичната стена, е разкрито трасе от по-ранна крепостна стена. Дебелината ѝ доближава до 2,15 м. На този стадий на изследванията хипотезата за най-ранната дата на нейния строеж е V в. пр.Хр.

В една от контролните траншеи изследователският екип с теоретичен началник гл.ас. Мариела Инкова, в който влизат учени освен от НИМ, само че и от НАИМ-БАН и Историческия музей в Свиленград, разкри кръгло каменно оборудване със усърдно завършени външни лица. Подът във вътрешността му е върху слой от нивелирани дребни камъни. Засега предназначението му не е открито. Фрагментите от битова керамика в близост се датират към IV-V век.

От източната страна на кулата е разкрита още една крепостта стена, дебела 2,30 м, на фуга към външното лице на късноантичната стена и застъпена от средновековната кула. Не е изключено точно тя да е построена през Средновековието и да е синхронна на кулата. Финансирането тази година е по план на НИМ и е обезпечено от Министерството на културата и община Свиленград.

Новооткритото кръгло оборудване, евентуално от IV-V век

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР