През 2021 година учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно.

...
През 2021 година учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно.
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Учителските заплати ще бъдат увеличени двойно до 2021 г.

През 2021 година учителските заплати би трябвало да бъдат увеличени двойно. По тази концепция продължава да се работи интензивно, сподели в утринния ни блок министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Това, което е несъмнено досега е, че през идната година учителските заплати ще се усилят с 20%.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Необходимо е учителската заплата да бъде над междинната за страната, даже 120% над междинната за страната, след двойното нарастване през 2021 година чакаме даже тя да бъде 125% от междинната за страната. Това, което можем да кажем за тази година е, че тя за пръв път от доста години, десетилетия, ще надвиши междинната за страната. По-точно идната година, когато бъде осъществено това нарастване. Имаме близо 450 млн. лева растеж на средствата за обучение, от които над 400 млн. за предучилищното и учебно обучение, нещо което нямаме като аналог в предходните години, с изключение на предходната година и тази.
Предстои подписването на правилник към груповия механизъм, с който да се посочи къде с какъв брой тъкмо ще бъдат увеличени учителските заплати. Вътрешните правила в обособени учебни заведения дават опция за някои учители да бъдат увеличени с повече заплатите.
Красимир Вълчев: Допълнителни средства имаме за дребните и отдалечени общини, където при равни други условия е по-трудно да се привлекат младите експерти. Също по този начин предоставихме в допълнение средства за учебните заведения и детските градини, в които има централизация на деца от уязвими групи, където би трябвало да се поставят доста повече старания, с цел да се обезпечи тяхното развиване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР