През 2021 година Специалната награда на 25-ия София Филм Фест

...
През 2021 година Специалната награда на 25-ия София Филм Фест
Коментари Харесай

Корнел Мундруцо със Специалната награда на юбилейния 25-и София Филм Фест

През 2021 година Специалната премия на 25-ия София Филм Фест ще бъде връчена на трима души, чиито живот е неразривно обвързван с киното. Един от тях е унгарският режисьор Корнел Мундруцо. Той е добре прочут на българските фенове, които са се срещали с всичките му филми на София Филм Фест през годините - от дебюта му „ Приятни дни “ (2002), притежател на Голямата премия за най-хубав филм в първия интернационален конкурс на София Филм Фест през 2003, през омнибуса „ Поколение: Изгубени и открити “ (2005), „ Делта “ (2008), спечелил премията на ФИПРЕСИ в Кан, както и „ Нежният наследник – планът Франкенщайн “ (2010), номиниран за „ Златна палма ” в Кан. През 2014 година Мундруцо показа на света една изключителна провокация - „ Белият господ “, притежател на огромната премия от състезанието „ Особен взор “ от Кан и премията „ Кучешка палма “, присъдена на две от 250-те кучета във кино лентата. Оригиналният и впечатляващ „ Луната на Юпитер “ (2017) също взе участие в Кан, още веднъж в главния конкурс.

„ Делта “, „ Нежният наследник – Проектът Франкенщайн “, „ Белият Бог “ са три кино лентата, които завоюват съществени позиции за Мундруцо в света на киното. Ето какво споделя той директно след премиерата на „ Белият Бог “ в София, в програмата на 19-ия София Филм Фест.
 Руският режисьор-експериментатор Иля Хржановски ще показа в София своя филм „ ДАУ. Наташа “ Руският режисьор-експериментатор Иля Хржановски ще показа в София своя филм „ ДАУ. Наташа “
Иля Хржановски е роден на 11 август 1975 година в Москва. Завършва постановка във ВГИК. Първият му сериозен триумф идва с кино лентата „ 4&l...

„ След 10 години в киното аз имам четири известни кино лентата – „ Приятни дни “, „ Делта “, „ Нежният наследник “ и „ Белият Бог “ и мисля, че всички те пресъздават една и съща тематика. „ Нежният наследник “ е методът, по който аз показвам какво общо имам със основаването, той е доста повече ориентиран във вътрешността, към душата на героите. След него почувствах, че съм споделил всичко, което е в мен, почувствах се празен. Затова се пробвах да намеря нови тематики. По това време осъзнах, че действителността в Източна Европа и в Унгария се е трансформирала изцяло. Значенията на думите са се трансформирали. Източна Европа към този момент не е меланхолична, мудна, безчувствена, тя е нападателна, бърза. В киното това също се усеща, стиловете стартират да се преплитат. „ Белият Бог “ е отражението на моя взор към тези промени. Честно казано, това е моят най-унгарски филм. В него показвам гнева си против шовинистичните, расистки въпроси, които циркулират в нашето общество – и тъкмо този филм стана най-интернационален. Това приказва доста! “

„ Фрагменти от живота на една жена ” („ Pieces of A Woman “) е копродукция сред Съединени американски щати, Канада и Унгария, като премиерата му беше в главния конкурс на Венеция 2020. Главните функции са поверени на Ванеса Кърби и Шая Лебоф. Изключителната Кърби завоюва „ Купа Волпи “ за най-хубава актриса, номинации за „ Оскар “, „ Златен глобус “ и БАФТА.

„ Всяка покруса, всяка драма най-после ти дава доста сили и сила в личния ти живот. Винаги съм се стремял да показва нещата от сърце и да стигна до сърцата на зрителите… Исках да приказвам за табу, което от дълго време съществува. Жените, които губят бебетата си заради някаква причина, постоянно изпадат в изолираност. Хората към тях не знаят по какъв начин да им оказват помощ да се оправят с сходна покруса. Това е провокацията за основаването на тази история. Исках да слага този сюжет в среда, която познавам и съм покрай нея… Основният въпрос във кино лентата е по какъв начин хората съумяват да се оправят с нещастията и какъв отпечатък остават те върху душите им и върху техните деца “, споделя за кино лентата си Корнел Мундруцо.

„ Фрагменти от живота на една жена ” ще има една извънредна прожекция на есенното издание на СФФ, а публиката ще има опция да се срещне персонално с Корнел МУНДРУЦО и да участва на връчването на СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА на София Филм Фест.

Още от КИНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР