През 2020 г. Сметната палата се фокусира върху актуални теми

...
През 2020 г. Сметната палата се фокусира върху актуални теми
Коментари Харесай

Какви са акцентите в одитната програма на Сметната палата през 2020 г.?

През 2020 година Сметната палата се концентрира върху настоящи тематики и проблеми за обществото с разнообразни типове одит във всички сфери. Това е планувано в Програмата за одитната активност за 2020 година, която ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков внесе в петък в Народното събрание, оповестиха от Палатата.

Сметната палата ще реализира 335 нови одитни задания и ще продължи и осъществяването на одитите по програмата си за 2019 година
С осъществяването на 41 одита за сходство при финансовото ръководство ще бъде тествана законосъобразността на ръководството на бюджетите в редица бюджетни организации и общини, като да вземем за пример ръководството на обществените средства и действия в Художествената академия, Националния фонд просвета и други

Предвидени са одити на възлагането и осъществяването на публичните поръчки, на придобиване и ръководство на общинско имущество и предписание с общинска благосъстоятелност.

Със седем одита на осъществяването ще бъде открита успеваемостта, ефикасността и икономичността на разнообразни бюджетни организации и обществените действия. Сред тях е тематиката за успеваемост на политиката за възстановяване на сигурността на придвижване по пътищата, осъществяването на огромни планове по предпочитана ос 1 на оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура ", успеваемост на ръководството на Природен парк " Витоша ".

На 277 бюджетни организации и общини ще бъдат осъществени финансови одити на годишните финансови доклади, които ще покажат положението на отчетността в обществения бранш.

Всяка година Сметната палата одитира годишните финансови доклади на бюджетните организации - първостепенни разпоредители с бюджет, както и на второстепенни разпоредители с бюджет, които упражняват независими бюджети по силата на специфични закони.

На годишен финансов одит подлежат и годишните финансови доклади на общините с бюджет над 10 млн. лева, а останалите общини с дребни бюджети ще бъдат одитирани най-малко един път през идващите три години. В Програмата наложително се включват за одит общини, за които са издадени негативни отзиви или отвод от изложение на мнение за финансовия доклад за миналата година.

Специфичните одити са 10, измежду които и наложителните одитни задания според Закона за Сметната палата на: доклада за осъществяването на държавния бюджет на Република България; бюджетните разноски на Българската национална банка и тяхното управление; одит на образуването на годишното превишение на приходите над разноските на Българската национална банка за 2019 година, дължимо към държавния бюджет; доклада за осъществяването на бюджета на държавното публично осигуряване; доклада за осъществяването на бюджета на НЗОК;

Планирани са и одити на концесиите в туризма, на контрола на държавните предприятия и комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала в министерствата на стопанската система и на земеделието.
През 2020 година ще приключат двата одита, предоставени с решение на Народното събрание - одитите за сходство при финансовото ръководство на Българското национално радио и на предоставената от Министерството на защитата към НАТО информация, обвързвана с плануваните разноски за защита на България, според класификацията и условията на НАТО за 2018 година и 2019 година

Ще приключат и наложителните по Изборния кодекс одити на приходите и разноските за предизборните акции на партиите и на инициативните комитети за локалните избори, и за изборите на членове за европейския парламент, както и годишният одит на финансовата активност и ръководството на предоставеното имущество на политическите партии по Закона за политическите партии.

Програмата за одитната активност за 2020 година е оповестена на интернет страницата на Сметната палата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР