През 2019 година на аптеките е възложена непосилната от финансова

...
През 2019 година на аптеките е възложена непосилната от финансова
Коментари Харесай

Фармацевти обясниха кое обезкръвява малките аптеки

През 2019 година на аптеките е предоставена непостижимата от финансова позиция задача, изключително за дребните аптеки в дребните обитаеми места и градовете, да вкарат за своя сметка система, осигуряваща действия по Верификация на лекарствени артикули с режим на определяне „ по лекарско наставление “ и Омепразол 20 и 40 мг от медикаментите без рецепта, според Регламент 161/2016 г на Европейска комисия – Европейска система за верификация на лекарствените артикули. Това стана ясно в предаването „ Алтернативи “ по СКАТ тв с водещ народния представител от НФСБ Георги Колев. Негови събеседници бяха ръководителят на Национална аптечна камара Антон Вълев и Любима Бургазлиева – ръководител на Регионалната фармацевтична гилдия в Бургас.

Те обясниха, че процесът верификация съставлява физическо отчитане в аптеката при разпределяне на лекарство на пациент на неповторим код върху опаковките на медикаментите, който да подсигурява, че продуктът е достоверен.

По време на предаването водещият, който е депутат 44-ото Народно заседание Георги Колев прикани фармацевтите да изготвят съответните си оферти, които да бъдат импортирани за разглеждане в Народното събрание и Здравната комисия, на която той е зам.-председател. Колев съобщи цялостната си поддръжка и изрази подготвеност за подпомагане към колегията. Той даже разгласи 100 лева премия за фен на предаването, който показа фалшифицирано лекарство и покаже касова записка от коя аптека е закупено.

Съгласно текстове в регламента: Различаващите се между тях механизми за засвидетелствуване на достоверността на лекарствените артикули, основаващи се на разнообразни национални или районни условия за проследимост, могат да лимитират придвижването на лекарствени артикули в границите на Съюза и да покачат разноските за всички участници във веригата на доставка.

Двамата събеседници обясниха и какво е подправен лекарствен артикул. Това е всеки лекарствен артикул, при който са показани погрешно неговата еднаквост, в това число неговата опаковка и данни на етикета, неговото име или наличие, във връзка с която и да е от неговите съставки, в това число ексципиентите, и количеството на дейното вещество в дозова единица за тези съставки; неговият източник, в това число неговият производител, страната, в която е създаден, страната на генезис или титуляря на разрешението за търговията му; или хронологията, в това число записите и документите, свързани с употребяваните канали за дистрибуция.

Изпълнителна организация по медикаментите е държавният надзорен орган, който издава позволения за приложимост на лекарствен артикул в България. Разрешението подсигурява, че лекарствените артикули са качествени, ефикасни и безвредни. Лекарствата в аптеките доближават до пациентите след тази комплицирана процедура, в която кодовете на опаковките нямат никакво значение.

Фармацевтите упорстват за установяване на възнаграждение на активността по верификация на лекарствени артикули. Средствата следва да се набират от таксите, които годишно заплащат Притежателите на позволение за приложимост на лекарствени артикули на българската организация по верификация на медикаментите. Такова обвързване им е вменено с текста на чл.31 Регламент 161/2016 г на Европейска комисия - Разходите по системата от регистри се поемат от производителите на лекарствените артикули с нанесени индикатори за сигурност в сходство с член 54а, параграф 2, писмен знак д) от Директива 2001/83/ЕО.

Как законодателно може да се вкара обезпечаването на фармацевтични грижи при пациентите с хронични заболявания и комплицирани лечебни режими, налагащи банкет на доста и разнообразни медикаменти?

Регламентирането може да се вкара в поднормативен акт на предложение на професионални фармацевтични услуги като неразделна част от системите за първична здравна помощ и за по-добра интеграция на аптеката с други здравни заведения. Проследяване на лечението, присъединяване в стратегии за представяне на вярна приложимост на медикаменти, следене на нежелани лекарствени реакции и препоръки за банкет на медикаменти при хронично заболели със съпътстващи болести, слагане на ваксини, премерване на кръвно налягане, захар в кръвта, тегло, скринингови стратегии за обществено значими болести – това са услуги, които могат да правят фармацевтите против възнаграждение и в интерес на пациента.

„ Такива стратегии са необятно публикувани и заплатени за фармацевтите, които ги оферират в аптеките. В България обаче това не се прави. Те биха могли да бъдат регламентирани и предоставени като права на аптеките против възнаграждение. По този метод издръжката на аптеката няма да зависи единствено от продажбите на медикаменти “, сподели Любима Бургазлиева и добави, че аптеките са принудени да водят диалози с търговците на едро, с цел да обезпечат медикаменти на пациента. Как верификацията ще ни обезпечи този достъп, попита Бургазлиева.

Двамата събеседници оповестиха, че 1500 медикаменти са изгубили регистрация през последните 3 години и ги няма на пазара. „ Съгласно закона в България, в случай че сте пациент, на който изпишат характерно лекарство и в случай че заради липса на интерес от производителя, го няма в България, стартирате да го търсите в чужбина. Ако това лекарство може да бъде приготвено в аптека, Здравната каса няма да заплати, само че в случай че го търсите през Фонда за лекуване в чужбина, същата Каса ще заплати на аптеката в Германия. По този метод се обезкръвяват българските аптеки и пациентите няма към кого да се извърнат. Губим време на пациента, и то от време на време в незабавни обстановки “, сподели Антон Вълев, ръководител на Националната аптечна камара.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР