През 2019 г. станахме свидетели на първата снимка на свръхмасивна

...
През 2019 г. станахме свидетели на първата снимка на свръхмасивна
Коментари Харесай

Първите стъпки към заснемането на видео на черна дупка вече са направени

През 2019 година станахме очевидци на първата фотография на свръхмасивна черна дупка. Сега е време и за видео! За благополучие, астрономи от целия свят започнаха да правят наблюдения, които ще разрешат на Event Horizon Telescope да направи тъкмо това.

В края на краищата, по какъв начин бихме могли да надградим историческата фотография на M87 нагоре? Вариантът е единствено един – като събираме фрагменти на непрекъснато изменящата се сянка към този тайнствен обект. По този метод ще можем да забележим измененията, които настъпват към черната дупка, а това от своя страна ще ни разреши да тестваме към този момент открити теории и да установим какво се крие оттатък актуалните ни знания за физиката.

Начинанието несъмнено не е елементарно. За да можем да следим в елементи нещо, което се намира на 60 млн. светлинни години, се нуждаем от в действителност героичен телескоп. Трябва ни радио телескоп с размера на цяла планета. Построяването на сходна паница е оттатък нашите софтуерни умения, само че физиката – и по-специално астрономическият интерерферометър - може да ни помогне. Интерерферометърът е формиран от два или повече телескопа, които комбинират сигналите си, предоставяйки резолюция, равняваща се на телескоп с диаметър колкото най-голямото раздалечение сред самостоятелните детайли.

В сегашната версия на Event Horizon Telescope съществуват 11 станции по света – от Гренландия и Южния полюс до Южна Америка и Европа. Те работят в унисон и правят нови наблюдения на M87 – черната дупка в центъра на галактиката Messier 87. Планът е да се следят и няколко други свръхмасивни черни дупки (някои от които са дейни, до момента в който други – не), като най-далечната се намира на 7 милиарда светлинни години.

Когато учените, работещи по Event Horizon Telescope, демонстрираха първата фотография на хоризонта на събитията на черна дупка, те дадоха обещание, че един ден ще разполагаме с кристално ясно видео на черна дупка. И в този момент първите стъпки в това отношение към този момент са направени.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР