През 2019 г. годишните емисии на парникови газове в Китай

...
През 2019 г. годишните емисии на парникови газове в Китай
Коментари Харесай

Емисиите на Китай през 2019 г. за пръв път надвишиха тези на целия развит свят

През 2019 година годишните излъчвания на парникови газове в Китай за първи път са надвишили излъчванията на всички развити страни, взети дружно. Това излиза наяве от ново изследване, представено от ДПА.

В съпоставяне със страните от Европейския съюз, Съединени американски щати и останалите членове на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), проучването на американския мозъчен концерн Rhodium Group пресмята, че единствено Китай е съдействал с 27% от световните излъчвания на CO2 еквиваленти (CO2e) за 2019 година

CO2 еквиваленти са мерна единица, употребена за стандартизиране на въздействието върху климата на разнообразни парникови газове.

Проучването прецизира, че световните излъчвания са достигнали 52 гигатона CO2 еквивалент през 2019 година, което е 11,4% нарастване през последното десетилетие.

27-процентният дял на Китай в световните излъчвания е надалеч по-голям от този на Съединени американски щати, които заемат второ място с 11 %.

Според изчисленията Индия за първи път се е изкачила на трето място с 6,6% от световните излъчвания на CO2 еквиваленти (CO2e).

Изследването също по този начин демонстрира, че излъчванията в Китай са се утроили от 1990 година Те са се нараснали с 25 % през последното десетилетие.

Но поради огромното си население излъчванията на глава от популацията в Китай остават доста по-ниски от тези в развития свят.

Проучването на Rhodium демонстрира, че през 2019 година излъчванията на глава от популацията на Китай са достигнали 10,1 тона, малко под междинните равнища от 10,5 тона на глава от популацията в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през 2019 година

Това към момента e доста по-ниско от Съединени американски щати, които имат най-високите излъчвания на глава от популацията в света - 17,6 тона на глава от популацията.

" Въпреки че окончателните световни данни за 2020 година към момента не са налични, чакаме през 2020 година излъчванията на глава от популацията на Китай да надвишават междинните стойности за Организацията за икономическо сътрудничество и раз, защото чистите излъчвания на парникови газове в Китай са нарастнали с към 1,7%, до момента в който излъчванията от съвсем всички други страни внезапно са намалели поради COVID-19 пандемията ", пишат създателите.

Изследването също по този начин отбелязва, че " историята на Китай като главен замърсител е относително къса спрямо развитите страни, доста от които замърсяват от повече от век ".

Силният стопански напредък и огромният дял на въглищата в енергийния микс на Китай се считат за основните аргументи за увеличението на неговите излъчвания на въглероден диоксид.

Като най-големия консуматор на въглища в света, Китай даде обещание нови старания във връзка с отбраната на климата.

На виртуалната среща на високо ниво за климата по покана на американския президент Джо Байдън китайският президент Си Цзинпин даде обещание преди две седмици, че първо ще " ограничи строго " нарастването на потреблението на въглища до 2025 година и по-късно " последователно ще го понижи " до 2030 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР