През 2018 година Троян отбеляза своята 150-та годишнина като град.

...
През 2018 година Троян отбеляза своята 150-та годишнина като град.
Коментари Харесай

Възраждането на “Елпром Троян”

През 2018 година Троян означи своята 150-та годишнина като град. Историчиските извори приказват за пътя на император Траян, от където идва името на града, само че Троян е минал различен доста по-голям път, пътя на индустриалните революции. Троян е извървял пътя на град характеризиращ се със занаятчииство, земеделие и търговия до водач в Индустрия 4.0 в лицета на Елпром Троян. Тази година завода, знак на електротехническата индустрия в България и на балканите отбелязва своята 75-га годишнина.

Началото – Индустрия 2.0


Троян е един от първите градове в страната, който стартира да употребява електрическа енергия. В края на 1926 година с поддръжката на кооперация „ Троянска Популярна банка ”, градското читалище „ Наука ” и електроснабдителната кооперация „ Слънце ” група будни троянци основават Воден профсъюз „ Троян ”. След тригодишна активност и инвестиция от няколко милиона лв., огромната част от които взема на заем, синдикатът е извършил задачата си – на 11 декември 1929 година новопостроената електроцентрала стартира работа и осветява Троян.

Троян през 30-те


През 1943 година в дребната електроремонтна работилница на Марин Стаевски се създава силов трансформатор. Ентусиастите разполагат единствено с настолна бормашина и ножица за рязане на ламарина. Не по-добро е ситуацията с материалите. Не доближава силициева ламарина. Проводниците на намотките са получени от стотици части. Въпреки това трансформаторът е вярно изчислен и направен и работи приемливо пет години. Това поражда концепцията за основаване на електропромишленост в Троян.

След войната, през септември 1945 година, още веднъж по самодейност на Марин Стаевски, се основава електротехническа кооперация „ Елкооп ”, съоснователи са Цочо Цоневски, Цонко Якимов и Павел Йовевски. През 1946 година Дирекцията за електрификацията на Северна България поръчва първата партида – 10 трансформатора с мощ 30 kw от 6000V/380V/220V, като доставя кооперацията с нужните материали.

През 1949 година електротехническата кооперация става държавно дружество от системата на електропромишлеността – учредява се фабрика „ Елпром ” (Троян), чийто пръв шеф е Марин Стаевски.

Двама от създателите – Цочо Цоневски и Цонко Якимов, са изпратени на специализация в Унгария. След тяхното завръщане се появява концепцията за образуване на група от технолози. Така през 1951 година се основава първата софтуерна група под управлението на Йонко Хаджийски. Получен е на място нужният за отливките силумин, проектира се и се създава специфична тиглова пещ. Производството на бормашини постанова усвояването на нови способи на леене.

В интервала 1960-1965 година настава нов стадий в развиването на „ Елпром ” (Троян), като заводът усилва своята индустриална стратегия два и половина пъти.

Индустрия 3.0 – ерата на автоматизацията


През 1981 година в АСУ е сложена многопултова система за подготовка на данни за магнитни ленти МСПДМЛ/Е/ 9003. След подготовката на особено помещение се утвърждава щат за оператори, които минават курс на образование. Системата е призната на 17 юни 1981 година Това е дата на която се появява първата електронна машина – както в завода, по този начин и в града. На 1 март 1984 година е доставена втората миникомпютърна изчислителна система, а през 1988 година стават три.

В своето десетилетно развиване заводската марка „ Елпром “ (Троян) си пробива път и заема почтено място на интернационалния пазар. Заводът се постанова като експортен. Българската външнотърговска компания „ Електроимпекс“ пласира електромоторите, произвеждане на завода, във всички социалистически страни: Съюз на съветските социалистически републики, Германска демократична република, Чехословакия, Полша, Унгария, Куба, Албания; само че по-голямата част от износа е предопределен за индустриално развитите буржоазен страни като Германска федерална република, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Гърция, Турция, както и за разрастващите се африкански, азиатски и някои латиноамерикански страни.

На 2 октомври 1987 година профсъюзни деятели от електромоторен цех „ Елпром ” (Троян) слагат в запечатана капсула обръщение до идните генерации: „ Обичайте завода и колектива си, борете се за по-големи достижения от нашите, с цел да пребъде напред във времето името на завода, с цел да има следа за вашите почитатели! ”. Оптимизмът на поколението, написало завета, ще остане несподелен. Заводът ще бъде погубен. След измененията през 1989 година заводът попада в програмата за всеобща приватизация и е приватизиран. През същата 1989 година е прекръстен на „ Елма ” АД, само че всички и до ден сегашен го назовават „ Елпром ”, а хората работещи там просто елпромци. Следва заличаването от приватизатора Николай Банев.

Днес „ Елпром Троян “ е знак на Индустрия 4.0, сътвори първия „ интелигентен електромотор “ в света.

„Елпром Троян“ през днешния ден, 2018 година


Какво значи да си основателят на първия „ интелигентен електромотор ” в света, да превърнеш Троян в знак на Индустрия 4.0. Това е „ Елпром Троян ”. И за какво споделяме, че заводът популяризира Троян в този момент, когато тържествено отбелязахме 150-годишнината от оповестяването му за град. Защото „ елпром ” значи „ електрическа индустрия ”, това го знаят и децата, както „ винпром ” значи „ винарска индустрия ”. А двата троянски завода с тези имена – „ Елпром Троян ” и „ Винпром Троян “, имат най-вече медали и оценки и са измежду най-ярките знаци на Троян („ Винпром Троян “ е с 28 медала, златни и сребърни, а „ Елпром Троян ” – с 15 златни медала).

През 2016 година заводът е закупен от семейството Мондешки. В проектите за възобновяване поддръжката на всички елпромци е основна. Синовете на създателя Марин Стаевски вземат участие интензивно и споделят насладата от възраждането на завода – това са Найден и Христофор Стаевски, работили тук през целия си живот. Работници и чиновници се включват във възобновяване, с цел да може гордостта на троянци и на Троян – „ Елпром Троян “, да върне блясъка си.

На 27 септември 2017 година „ Елпром Троян “ показа първия в света „ интелигентен електромотор ” на 73-ия Международен механически панаир в Пловдив, за което е почетен със златен орден за „ Иновации “ и „ Кристален тетраедър “ за най-хубав дизайн на панаирна експозиция. Това е 11-ят златен орден за „ Елпром Троян ”. През м. ноември 2017 година „ Елпром Троян ” завява упоритостите си за лидерски позиции в сектора на Първия интернационален бизнес конгрес, проведен от Българската конфедерация за нововъведения. В центъра на презентацията бе създадената цифрова смарт лаборатория (Smart digital monitoring). SDM е в наложителната окомплектовка на профилираните мотори на „ Елпром Троян ” и с нея се наблюдават всички значими параметри – общо 16, на електромотора както в действително време, по този начин и в електронната памет, така наречен облак (Cloud), допускащ на всеки консуматор да употребява софтуерния логаритъм на завода. Новият високотехнологичен дивайс се асемблира към електромоторите и има съществено приложение в тежките индустриални условия на химическата, петролната, минната, военната индустрия, автомобилостроенето и други Впоследствие „ Елпром Троян “ бе поканен за член на Конфедерацията за нововъведения.

Ако през 80-те години на ХХ век „ Елпром ”- Троян става водач в Централна и Източна Европа в Индустрия 3.0 (третата индустриална гражданска война, почнала през 1969 г.), за който интервал е получил 5 златни медала от интернационалните механически панаири, то през днешния ден „ Елпром Троян ” е измежду международните водачи в Индустрия 4.0. Успехите на „ Елпром Троян ” са показани и от авторитетния английски стопански всекидневник „ Файненшъл Таймс ” в броя му от 11 януари 2018 година Информацията за троянското дружество е в страниците, отдадени на България по отношение на поемането от страната ни на председателството на Съвета на Европейския съюз. Това е първото интернационално показване на една сензация – първия „ интелигентен електромотор ” в света, и по този начин тази вест доближи до над 600 000 души по целия свят..

На 25 януари 2018 година „ Елпром Троян ” получи наградата на Германската стопанска система в раздел „ Иновации ”, връчена от Негово превъзходителство Херберт Залбер, дипломат на Федерална Република Германия в България и в наличието на президента на Република България Румен Радев.

На 19 април 2018 година „ Елпром Троян ” е разгласен за „ Компания на годината “ за 2017 година у нас в категория „ Устойчиво развиване, конкурентоспособност и нововъведения ”. В интервала 23-27 април 2018 година „ Елпром Троян ” прави впечатляващо показване на новаторския си артикул и на най-големият интернационален панаир – „ Хановер Месе “ в Германия, протекъл под надслова „ Индустрия 4.0 “. Заводът потвърждава с софтуерните си нововъведения, че сполучливо и справедливо се подрежда до най-големите имена в сектора.

На 74-ия Международен Технически панаир в Пловдив провел се в интервала 24-29.09.2018г., завода показа новите си разработки за отбрана и мониторинг на спирачните системи при електромоторите. Иновациите на Елпром Троян са отличени с 4 Златни медала. Така в рамките единствено на 2 години завода е награден с 5 златни оценки.

Електромоторен цех Елпром Троян е пълновръстен член на голям брой търговски камари и браншови организации. Заводът е член на Френско – Българска Търговска и индустриална камара, Германо – Българската Индустриално – комерсиална камара, Българска Браншова камара – Машиностроене, Българска асоциация на електротехниката и електрониката, Клъстър Индустрия 4.0, Българска конфедерация за нововъведения, Клуб Отбранителна Индустрия.

Така за къс интервал от време новият притежател на завода съумява да реализира няколко значими цели – да се завърне на интернационалните пазари, да получи самопризнание за нововъведенията си и да причисли завода към така наречен „ умни фабрики ”, които трансформират философията на производството и живота на хората. Важно е да се каже, че достиженията на „ Елпром Троян ” са водещи за страната и носят доста позитиви и за самия град Троян.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР