През 2018 година Пловдив се оказва лидер по ръст на

...
През 2018 година Пловдив се оказва лидер по ръст на
Коментари Харесай

ОБЗОР 2018 Пловдив - отличник по ръст в цените на имотите

През 2018 година Пловдив се оказва водач по растеж на цените на парцелите измежду огромните градове в страната, съгласно анализаторите. По-осезаемото повишаване на цените стартира в края на 2016 година, като през 2017 година доближи 11% на годишна база, а през 2018 година продължи да се форсира и доближи 16%, сочат данни на BULGARIAN PROPERTIES. От организацията настояват, че това е най-високото равнище на напредък, реализирано от огромен регионален град през цялата година. Доказват го и размерите на новите разрешителни за градеж, които за втора поредна година задържат високи равнища - за деветмесечието на 2018-а са издадени 638 нови разрешителни, при 717 в най-големия жилищен пазар - София.

Този растеж наподобява логически.

С развиването на икономическите зони Пловдив се оформи като новата индустриална столица на България. Това докара до вътрешна миграция и усили търсенето на жилища. Вторият фактор, който въздейства позитивно върху жилищния пазар в Пловдив, е огромният прилив на задгранични студенти, които търсят жилища чартърен. Всичко това води до засилено търсене на парцели - както за покупка, по този начин и за наем, и подтиква новото строителство в града. Брокери настояват, че междинната цена в Пловдив за третото тримесечие на годината е 735 евро/кв. м, като цените се движат сред 650 евро и 800 евро на кв. м, според от региона. В центъра на Пловдив нерядко жилища се продават и по 1000-1200 евро за квадрат. Офертите са доста и това допуска конкурентно предложение на парцели, а клиентите не са склонни да купуват непременно.

Как се разви имотният пазар през 2018 година

В началото на 2018-а в Пловдив започват няколко нови жилищни плана. С “Plovdiv City Park II “ продължи първият стадий от инвестицията на компания ”Хъс ”. Още пет секции с РЗП 16 611 кв. м към този момент се строят до Кауфланд и мол Пловдив. От " Галакси инвестмънт груп " строят комплекса " Роял гардън " в съседство. Разви се и планът “Грийн плейс ” - комплексът наоколо до някогашната детска градина “Мир ” на ул. „ Знаме ” в „ Западен ” се разрасна с още няколко нови блокчета.

Две компании започнаха да строят жилищни секции до Факултета по дентална медицина, в подножието на Младежкия рид. Карето, което граничи с улица „ Любен Каравелов ”, към този момент е съвсем застроено, а блокчетата са на по 7 етажа.

В началото на август т. година беше първата копка на „ Магнолия резиденс " на ул. „ Рая ” - общ план на компаниите „ Хъс ” и „ Арх сити строй ”. Отново на ул. „ Рая ” компанията „ ГЕРТ груп ” също строи Panorama Park Plovdiv West. Това е напълно нова идея за развиване на имотния сегмент, настояват вложителите от компанията „ ГЕРТ груп ”. „ Ние не предлагаме просто следващия неподвижен парцел. Ние даваме опция на хората да влагат в успокоение, спорт, даже в чист въздух и природа. ” В сърцето на града, в терена на

някогашната пивоварница " Каменица ",

също се налива бетон. Купувачи и вложители в плана са компаниите „ Си Инвестмънт “ АД - компания от групата на „ Сиенит холдинг “, и „ Европейски Съюз АЙ Дивелопмънт “ ЕООД - компания, благосъстоятелност на брата на кмета Иван Тотев - Георги Тотев. Оживи се и зоната към многофункционална зала " Колодрума ", където се работи по секциите на едноименния ЖК " Колодрума ". Проектът бе замразен с години поради финансови проблеми на предходния вложител. После Българската банка за развиване ” АД стана притежател на незавършения 16-етажен мастодонт на „ Асеновградско шосе “ 4. Днес банката влага в довършването на комплекса, в който се построяват още няколко жилищни секции.

Застроява се и прилежащият имот, който преди време беше в активите на “Захарен комбинат Пловдив ". Днес теренът е благосъстоятелност на бизнесмена Георги Чалъмов, който възнамерява близо 400 нови жилища на ъгъла на бул. " Източен " и ул. " Менделеев ".

Елегантен жилищен комплекс следва да израсне и в терена на някогашната Мебелна къща. Инвестицията е на бизнесмена Христо Томов и включва 9 бутикови здания измежду зелена градина. Комплексът ще разполага с огромен супермаркет (1200 кв. м), заведения на водещи у нас вериги, аптека, фитнес зала, банков офис, козметични и фризьорски студия и естествено, голям мебелен магазин. „ Това е формулата, по която в целия свят се развиват жилищни комплекси в градски условия ”, твърди предприемачът.

Само че пазарът сподели, че в него има място и за еднофамилните къщи -

тузарски парцел покрай Пловдив

стигна рекордните 999 000 евро. Двата етажа на бутиковия дом са общо 900 квадрата и се продават дружно с добре поддържан двор (1360 кв. м), лятна кухня и басейн. Първоначалната цена е била даже още по-висока - 1 280 000 евро, и евентуално има за какво. Скъпото украшение разполага със личен СПА център - с инфрачервена сауна, тенис маса, фитнес, място за отдих, хамам и парна баня.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР