През 2018 г. компанията очаква заводът в Девня да работи

...
През 2018 г. компанията очаква заводът в Девня да работи
Коментари Харесай

"Солвей Соди" ще изплати близо 167 млн. лв. като дивиденти

През 2018 година компанията чака заводът в Девня да работи на оптимален потенциал, който е към 1.5 млн. тона продукция годишно

© Солвей Соди Още по тематиката
Голямата промишленост на дребната Девня

Богатството на първични материали и съществуването на пристанище вършат града положително място за базовите производства
10 юни 2018
" Солвей Соди " влага 90 млн. лева в ново оборудване

Компанията ще понижи разноските си за горива и първични материали с втори казан по съвременна технология
12 сеп 2017
Има тук едни дивиденти...

Бивши обществени компании разпределят постоянно облагите си, само че доста от дребните акционери пропущат да се възползват от това
1 сеп 2017 Производителят на калцинирана сода " Солвей Соди " ще разпредели 164.6 млн. лева от облагата си за 2017 година като дивиденти. Към сумата ще бъдат добавени и 2.2 млн. лева от неразпределената облага на дъщерното сдружение " Девен ", което се вля в компанията в края на юни предходната година. Решение за това е взето от общото заседание на сдружението на 20 юни. Това прави общо 166.8 млн. лева или по 26.28 лева на акция преди облагане, като сумата е по-висока от тази за миналата година (25.18 лева.).

Печалба

Компанията от Девня регистрира 165 млн. лева чиста облага за 2017 година на самостоятелна база, което е с 3% повече от миналата година. Останалата дребна разлика над сумата за дивидента ще бъде отнесена към запасите, реши общото заседание.

Мажоритарен притежател на сдружението е Solvay Sisecam Holding (97.94%), в който 75% държи белгийската група Solvay, а 25% са на турската Sisecam. В миноритарни акционери са към 130 хиляди акции, останали още отпреди приватизацията. Преди повече от 10 години компанията насочи предложение за назад изкупуване, само че множеството от дребните съсобственици не са се възползвали от него.

Вливане

В средата на предходната година в комерсиалния указател беше вписано вливането на " Девен ", което управляваше електроцентралата на завода и в което " Солвей Соди " държеше 99.93%. При договорката цялото имущество на дъщерното сдружение мина към компанията майка, чийто капитал беше повишен с 957 акции, получени от миноритарните акционери. До датата на вливането финансовият резултат на " Девен " е включен в неразпределената облага на " Солвей Соди ", а по-късно резултатите са комбинирани. За полугодието " Девен " има 60.3 млн. лева продажби и 2.2 млн. лева чиста облага.

Сред други съществени дъщерни сдружения са производителят на сол " Провадсол " и добивната компания " Девня варовик " посредством " Девня финанс ", в която заводът за сода държи 50%, а останалите 50% са благосъстоятелност на " Девня цимент ". Консолидираните чисти доходи от продажби за 2017 година на " Солвей Соди " са 471 млн. лева, а облагата е 170 млн. лева

Производство и продажби

През предходната година предприятието е произвело към 3% повече сода като размер. Нетните доходи от продажби на самостоятелна база са нарастнали с 4% до 470.2 млн. лева По контракт от времето на приватизацията компанията продава цялата си продукция от калцинирана сода на акционерите си на квотен принцип. Близо 75% от продукцията се изнася, а с останалото количество се доставят със суровина стъкларските фабрики на Sisecam в Търговище.

През 2018 година компанията чака заводът в Девня да работи на оптимален потенциал, който е към 1.5 млн. тона продукция годишно. Инвестиции се възнамерява да бъдат направени в възстановяване на енергийната успеваемост и понижаване на разноските, се показва в отчета на управлението.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР