През 2018-а служителите в испански затвор в Астурия стават свидетели

...
През 2018-а служителите в испански затвор в Астурия стават свидетели
Коментари Харесай

Мъж, обявен за мъртъв от 3-ма лекари, се събужда час преди аутопсията си

През 2018-а чиновниците в испански затвор в Астурия стават очевидци на нещо в действителност изненадващо – пандизчия, разгласен за мъртъв от трима разнообразни лекари, се разсънва в моргата – час преди личната си аутопсия.

На 7 януари 2018-та 29-годишният по това време Гонзало Монтоня Жименес е открит неподвижен на стол в своята килия. Но когато го трансферират в морга на болница в региона, патолозите долавят странни звуци, идващи от чувала, в който е подложен „ натрупа “ на Гонзало.

Хъркане.

Най-напред мъжът, който е излежавал присъда за обир в крило на затвор с оптималната сигурност в северозападна Испания, е прегледан от двамата дежурни лекари в пандиза. Те не откриват каквито и да било витални индикатори и надлежно – го афишират за мъртъв. Не е имало и следи от принуждение.

Час по-късно правосъден доктор също инспектира тялото и доближава до същото умозаключение.

Чак когато трансферират Гонзало в моргата, лекарите откриват, че са позволили извънредно сериозна неточност. Мъжът към този момент е бил прекарал много време в хладилна камера, която да резервира целостта на тялото, а кожата му е била маркирана на местата, на които занапред е щял да бъде разрязан със скалпел по време на идната аутопсия.

„ Съдебните лекари започнаха да чуват шумове от чувала. Монтоя не бе мъртъв. Тъкмо противоположното “, написа El Español.

“Съдебният патолог отваря чувала и открива, че пандизчията е към момента жив. “

Мъжът незабавно е трансфериран в друга болница с кола за спешна помощ и под защита, където се възвръща от мистериозната обстановка. Състоянието му е нормализирано. Как обаче се е стигнало до сходна сериозна неточност? Властите на пандиза наподобява нямат визия.

„ Не мога да разясня случилото се в Института по правна медицина – декларира представител на Испанските затворнически служби. – Трима лекари обаче виждат признаци на клинична гибел. “

Един ден, преди Гонзало да бъде открит „ мъртъв “, той е декларирал, че не се е чувствал изключително добре. Макар и да не е изцяло несъмнено какво тъкмо е провокирало неговото положение, тялото му (напред с така наречен трупно вкочаняване или rigor mortis) е показвало признаци на цианоза – сиво-синкаво оцветяване на ноктите, склерите, забележимите лигавици и кожата, което настава в резултат на хипоксия – дефицит на О2 в тъканите.

Най-вероятното пояснение е, че Хименес в действителност страда от каталепсия – положение, което основава илюзията, че човек е мъртъв. Според Националният център за биотехнологична информация каталепсията се характеризира с " безучастие, намалена реакция на тласъци и наклонността тялото да остане в неподвижна позиция ".

Да определиш дали някой е жив или мъртъв звучи просто, само че при положението на каталепсия признаците на жизнеспособност постоянно спадат до равнища, които е мъчно да бъдат регистрирани. Тo се следи най-често при пациенти, които страдат и от епилепсия – локален за Астурия вестник оповестява, че Хименес е един от тях.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР