През 2017 година общо 311 фирми в България са обявени

...
През 2017 година общо 311 фирми в България са обявени
Коментари Харесай

5-те най-големи фалита в България през 2017 година

През 2017 година общо 311 компании в България са оповестени в неплатежоспособност , което е 0,08% от дейните над 401 000 компании в страната. Броят на банкрутите понижава с 18,4% спрямо година по-рано. Това стана ясно по време на показване на годишния отчет на " Кофас " за несъстоятелността в България и в Централна и Източна Европа (ЕЦБ).

За първата половина на тази година сдруженията в неплатежоспособност са 213 при 227 за същия интервал на миналата. Техният брой понижава с 4%, като темпът на спад се забавя осезаемо.

Според оценката на специалистите измежду най-застрашените от банкрути компании остават тези в региона на търговията на дребно и едро, както и тези с активност в областта на недвижимите парцели и строителството. В групата на най-рисковите браншове през 2017 година влиза сухопътният превоз.

" Включването на сухопътния превоз се изяснява най-много с нарастването на цените на горивата, както и с неналичието на задоволително личен състав и повишението на цената на труда в бранша ", изясни шефът на " Кофас България " Милена Виденова.

По нейните думи възнагражденията в превоза, и по-конкретно при профилирания превоз, са скочили с сред 30 и 50 на 100, а причина за това значително е дефицитът на чиновници.

От друга страна най-нисък риск има за секторите ИТ, произвеждане на мебели, сигурност, действия свързани с човешко здраве и обществена активност, както и здравна и стоматологична помощ.

 Най-рисковите и най-ниско рисковите браншове в страната
Най-рисковите и най-ниско рисковите браншове в страната

 5-те най-големи банкрута в България през 2016 година
5-те най-големи банкрута в България през 2016 година

В ИТ бранша и фармацията обаче няма компании в неплатежоспособност

Задълженията на петте компании в групата на най-големите несъстоятелности за миналата година възлизат на общо близо 198 милиона евро , сочат данните от отчета.

На първо място с най-големи неизплатени задължения е една от тогавашните огромни строителни групи в страната " Енемона " АД , която ремонтира АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и " Марица Изток 3 ". Нейните отговорности са над 75 милиона евро.

С над 50 милиона евро задължения е банкрутиралият притежател на веригата за търговия на дребно " Карфур " - " КМБ България ", която беше част от гръцката Marinopoulos Group. Процедурата по неплатежоспособност за компанията стартира през януари 2017 година по молба на снабдители на веригата, както и на кредитора " Алфа банк ".

 Веригата
Веригата " Карфур " банкрутира

Българското й сдружение влезе в процедура по неплатежоспособност

Третият максимален банкрут за 2017 година е на свързаната с плана " Супер Боровец " компания " Г 56 Дивелопмънтс " ЕООД. Нейните задължения са в размер на 29 милиона евро.

В топ 5 влизат още две компании, които имат връзка с проблема с " КТБ " - " Карне - М " ЕООД и " Техно резиденшъл парк ". Техните отговорности са в размер на надлежно над 25 и над 18,3 милиона евро.
Име на компанията Отрасъл Размер на отговорностите (евро) Град Енемона АД Електрически съоръжения 75 000 000 София КМБ България ЕАД Търговия в неспециализирани магазини 50 000 000 Горна Малина Г 56 Дивеломпънтс ЕООД Строителство 29 000 000 Смолян Карне - М ЕООД Дистрибуция 25 000 000 София Техно Резиденшъл Парк ЕАД Наемане и употреба на парцели 18 300 000 София
*Данните са на " Кофас България ". Всички компании са оповестени в неплатежоспособност през 2016 година, само че посочените отговорности са от финансови доклади от разнообразни години. Причина е другата дълготрайност на процедурата по неплатежоспособност за всяка от компаниите.

Експертите на " Кофас " предвиждат растеж на несъстоятелността освен в България, само че и в целия район. Според упованията за 2018 година ще има повишаване от над 10 на 100, а през 2019 година той ще се ускори до 15,5 на 100.

" За корпорациите в Централна и Източна Европа настъпи краят на един прогресивен цикъл на развиване ", разяснява Милена Виденова.

Несъстоятелността в района бележи растеж от 6,4% за 2017 година. За първи път от две години темпът е прогресивен , спрямо 14% спад за 2015 година и 6% за 2016 година. Според " Кофас " през 2017 година в страните от Централна и Източна Европа има усъвършенствана икономическа интензивност, на което се дължи и рекордно високото равнище на Брутният вътрешен продукт от 2008 година насам, покачило се до 4,5%.

Положителните стопански фактори обаче надалеч не са задоволителни, с цел да се усъвършенства ликвидността на фирмите. Нараства описът на страните в района, в които равнището на неплатежоспособност се усилва . В него към този момент попадат девет страни - Хърватия, Естония, Полша, Унгария, Румъния, Литва, Русия, Сърбия и Словения, като те означават повече банкрути през 2017 година спрямо миналата.

В Естония и Румъния растежът остава относително невисок при надлежно 2,4% и 2,5% за двете страни. От друга страна най-голямо нарастване от 40,1% записва Хърватия . По думите на Виденова той се дължи значително на промени в законодателството на страната, обвързвано с несъстоятелността.

Б ългария е една от петте страни, в които се следи понижаване на несъстоятелността. Останалите са Чехия, Литва, Словакия и Украйна. В България процентът на намаляване е 18,4%, до момента в който в Словакия и Чехия е много по-висок, надлежно 27,1% и 26%

Експертите чакат наклонност на растеж в производствата по неплатежоспособност допълнително страни. Рискът за Полша е най-голям, като съгласно " Кофас " несъстоятелността на корпорациите в страната може да доближи 20,2%. Сърбия и Словакия са единствените, за които прогнозите сочат спад.

 Снимка 383081
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР