През 2017 г. са констатирани нарушения на водачи, изпълняващи превози

...
През 2017 г. са констатирани нарушения на водачи, изпълняващи превози
Коментари Харесай

10 акта са съставени през 2017 г. на водачи на градския транспорт в София


През 2017 година са установени нарушавания на водачи, изпълняващи транспорти по общинската транспортна скица на Столична община, за което са формирани 10 акта. Това декларира транспортният министър Ивайло Московски в отговор на депутатско запитване за контрола на градския превоз, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Съобразно наредбите на Закона за автомобилните транспорти и издадените въз основа на него подзаконови нормативни актове, Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация" създава единствено републиканската транспортна скица.

Маршрутните написания на линиите от общинските транспортни схеми се създават от общините и се утвърждават от общинските препоръки. Възлагането на транспорти по трите типа транспортни схеми - общински, регионални и републиканска е в пълномощията на кметовете на общините, които подписват контракти с превозвачите, след провеждането на процедури по реда за Закона за публичните поръчки или Закона за концесиите, прецизира министър Московски.

По отношение на възлагането на автобусни транспорти по маршрутни написания от републиканската транспортна скица, на 28 февруари 2018 година в Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация" е постъпило писмо от заместник-кмета на Столична община Евгени Крусев. С него той е уведомил, че съществува риск от спиране на транспортното обслужване на популацията по автобусни линии от републиканската транспортна скица, защото договорите с превозвачите са изтекли, а в новите контракти, подписани по реда на Закона за публичните поръчки, има написана уговорка, според която въвеждането в употреба на рейсовете е за период до 6 месеца от сключването на договорите.
 Ивайло Московски Ивайло Московски / БГНЕС
Също по този начин заместник-кметът е изискал мнение от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация" дали за съответния случай е използвана незабавна мярка по реда на член 5, параграф 5 от Регламент (ЕО) 1370/2007 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2007 година по отношение на публичните услуги за пътнически транспорт с железопътен и авто превоз и за анулация на Регламенти (ЕИО) № 1191/69 и (ЕИО) № 1107/70 на Съвета (Регламент (ЕО) 1370/2007).

С цел непрекъсване на транспортното обслужване на популацията и отбрана на обществения интерес, както и недопускане засягане на правата и законните ползи на жителите, Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация" е изразила мнение, че би могло по преценка на регионалния шеф на област София транспортите по маршрутни написания по автобусни линии от републиканската транспортна скица да бъдат предоставени по реда на член 5, параграф 5 от Регламент (ЕО) 1370/2007 до шест месеца или до въвеждането на транспортните средства в употреба, т.е. до влизането в действие на договорите със съответните превозвачи, избрани за реализатори след извършената процедура по реда на Закона за публичните поръчки, приключва отговорът на министъра. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР