През 2016 г. на някои от пътищата в Нормандия, Франция,

...
През 2016 г. на някои от пътищата в Нормандия, Франция,
Коментари Харесай

Защо соларните пътища във Франция се оказаха провал

През 2016 година на някои от пътищата в Нормандия, Франция, бяха конфигурирани 2800 фотоволтаични панели в опит да се ревизира дали пътищата могат да се трансфорат в още един източник на възобновима сила.

Три години по-късно опитът, наименуван Wattway, се смята за пробвал от локалните поданици във френската провинция, както и от компанията Colas, която се нагърби с плана.

Основният проблем се е оказала тежестта на постоянно преминаващите трактори, които са излезли по-пагубни за настилката от фотоволтаици даже от тежките тирове.
 Снимка 439162

Жителите на селата към Wattway пък непрекъснато са внасяли тъжби против шума, породен от триенето сред панелите и гумите на колите. В последна сметка е било наложено ограничаване от 70км/ч, което също не е помогнало за прекъсването на шума, пишат от Popular Mechanics.

Третият и може би най-трудно реализуем фактор е дизайнът на панелите. За оптималното хващане на слънчевите лъчи е значимо панелите да бъдат сложени под специфичен ъгъл.
 Снимка 439163

Това обаче няма по какъв начин да се случи, защото приказваме за хоризонтална повърхнина, върху която на всичкото от горната страна минават и коли, които в допълнение лимитират количеството усвоена слънчева светлина.

От Colas признават, че са прибързали с инсталирането на панелите и към този момент слънчевите пътища остават просто добра концепция, която за момента не може да се осъществя дейно на процедура.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР