През 2014 година някогашната най-млада милиардерка спечелила сама богатството си

...
През 2014 година някогашната най-млада милиардерка спечелила сама богатството си
Коментари Харесай

Историята на Елизабет Холмс, която стана най-младата жена милиардер и загуби всичко

През 2014 година тогавашната най-млада милиардерка спечелила сама благосъстоянието си Елизабет Холмс е във вихъра си. Тогава нейния старт-ъп за кръвни проби Theranos е на върха. Заради революционната си концепция пък Холмс е считана за талант в бизнеса от ранга на Стив Джобс.

Успехът й обаче е къс, като няколко години по-късно се развихря скандал с технологията, която употребяват от Theranos. Това коства цялото благосъстояние на основателката на компанията, както и славата на компанията. Каква обаче е цялата история на невероятната Елизабет Холмс?

Ранните години на Холмс

Тя е родена на 3 февруари 1984 година във Вашингтон. Двамата й родители - Ноел и Крисчън, работят за разнообразни държавни институции. Когато тя е още дребна фамилията й се реалокира в Хюстън.

На 9-годишна възраст Елизабет написа писмо до татко си, в което показва: " Това, което желая да реализира в живота си, е да открия нещо, което никой не счита, че е допустимо. ".

В тийнейджърските си години тя стартира личен бизнес - тя продава така наречен компилатори (бел. ред. Компилаторът е компютърна стратегия, която превежда даден компютърен първоначален код в семантично отговарящ код на език от (обикновено) по-ниско ниво) за C++ на китайски учебни заведения.

Кога се ражда концепцията за Theranos?

Холмс се възхищава на своя прапрадядо Крисчън Холмс, който е хирург. Заради него в началото тя желае за се занимава с медицина. По-късно обаче открива, че има боязън от игли, а точно той е претекстът й след време да сътвори Theranos.

Тя следва инженерна химия в Станфордския университет. Там печели 3000 $ стипендия за реализирането на собствен план.

По-късно става стажант в Института за генова в Снигапур. Холмс съумява да получи работата там значително, тъй като приказва мандарин. По същото време благодарение на професор Чанинг Робъртсън, с който работи, основава първата си компания - Real-Time Cures, която по-късно е преименувана на Theranos.

Скоро Холмс патентова своето откритие - устройство, което следи кръвните индикатори на пациентите и пресмята от каква доза от медикаментите си се нуждаят те. Тя напуща Станфордския университет и стартира интензивно да работи за Theranos.

От напредък към проваляне

Бизнес моделът на компанията е основан на концепцията, че с употребяваната технология могат да се вършат кръвни проби като за тях са нужни единствено пръстови отпечатъци и напълно малко количество кръв. Холмс твърди, че тестванията могат да открият и онкологични болести.

След това стартира набиране на капитал от вложители, като от самото начало от компанията не разкриват изцяло по какъв начин работи метода им. Основателката на компанията скоро се трансформира в най-младата милиардерка, спечелила сама парите си, със положение от към 4,5 милиарда $.

Скоро обаче се появяват подозрения по отношение на употребяваната от компанията технология. През август 2015 година американската Агенция за надзор на храните и медикаментите стартира следствие на компанията. Инспекторите откриват " огромни грешки " в тестванията на Theranos.

Два месеца по-късно в американските медии излиза следствие, обвързвано с компанията и оттова потеглят огромните проблеми за нея.

През лятото на 2016 година сдружението стартира да затваря своите лаборатории и центрове.

Само преди месец Холмс беше упрекната в " огромна машинация " от Комисията по скъпите бумаги и тържищата в Съединени американски щати. След това тя непринудено се отхвърли от финансовия надзор върху компанията, заплати 500 хиляди $ санкция и върна 18,9 милиона акции на Theranos.

С това решение на органите тя няма да може да бъде дилектор или даже чиновник на обществено търгуваща се компания в идващите 10 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР