През 2014 г. се появи идеята за соларни пътища, които

...
През 2014 г. се появи идеята за соларни пътища, които
Коментари Харесай

Ефективни ли са соларните пътища

През 2014 година се появи концепцията за слънчеви пътища, които да заменят асфалта и, вместо да бъдат просто пасивна настилка, да генерират чиста сила.

Проектът се споделя Solar Roadways и набра средства в размер на близо 2,3 млн. $ посредством така наречен " крауд фъндинг " акция - всеки консуматор на интернет може да преведе на основателите на плана сума по своя преценка в името на реализирането му.

През миналите четири години бяха извършени и на практика изпитвания на слънчевите пътища, с цел да се откри дали са ефикасни, или не. Но резултатите, станали обществени неотдавна, не са по никакъв начин впечатляващи.

Един от първите пробни слънчеви пътища беше положен в общината Турувр-о-Перш във Франция. Ефективността му се оказала едвам 4%.

Solar Roadways приложиха концепцията си в Америка. Накратко казано, концепцията им е създаване на " интелигентна " автомагистрала със слънчеви панели, в това число датчици и LED осветяване, което да предизвестява за евентуални рискове на пътя, както и нагряващи се подложки за разтопяване на снега.

Компанията конфигурира своите панели върху дребен сектор от път в Сандипойнт, Айдахо. Изчислено е, че успеваемостта на тази апаратура е още по-ниска - едвам 0.78%!

Освен ниската успеваемост, пътищата от слънчеви панели имат редица други дефекти. За да действат оптимално, слънчевите панели би трябвало да бъдат ситуирани под избран ъгъл по отношение на слънцето, което в тази ситуация с пътищата е просто невероятно.

Върху тях не би трябвало да попадат и сенки, тъй като даже единствено 5% от повърхността на панела да е засенчена, генерираната сила спада с цели 50%.

А панелите се покриват с прахуляк и нечистотия. Необходимо е и да бъдат предпазени от дебело стъкло, с цел да се защищават от строшаване, заради придвижването на тежките транспортни средства върху тях.

Прегряването също пречи на вярното действие на панелите. Всичко това доста намалява успеваемостта им и на процедура обезсмисля другояче благородната концепция. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР