През 2013 г. „Булгаргаз" сключи договор със СОКАР за доставка

...
През 2013 г. „Булгаргаз" сключи договор със СОКАР за доставка
Коментари Харесай

Петкова: С азерския газ през 2021 г. ще дойдат и по-ниските цени

През 2013 година „ Булгаргаз " подписа контракт със СОКАР за доставка на 1 милиарда куб. м. газ.Тя би трябвало да стартира от 1 януари 2021 година Важното за България е, че от новата година на пазара ще има различен източник на природен газ - от Азербайджан. Това разгласи пред Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя посочи, че макар че газовата връзка с Гърция няма да е подготвена в точния момент, българските консуматори ще имат достъп до други възможности на доставките от Русия. Енергийният министър изясни, че закъснението се дължи на рецесията към ковид. По думите й, с помощта на плана за интерконектора Гърция-България, страната ни в никакъв случай няма да остане без природен газ.

„ Такива планове са доста значими и имат стратегическо значение както за енергийния бранш, по този начин и за стопанската система ни. Те ще разрешат на страната да резервира стратегическото си място на газовата карта на Европа. Българските жители и бизнесът ще могат да се възползват от преимуществата, които дава диверсификацията – да има по-добри цени и по-добри условия”, разясни Петкова.

„ Усилията на държавното управление са ориентирани към това да опазим живота и здравето на хората. Никой от сътрудниците не е спрял да работи нито за момент в тази посока. Виждате какъв брой ограничения бяха подхванати, с цел да се оправим с тежката ситуация”, разясни Петкова.

Тя акцентира, че няма страна, която да е изцяло готова за пандемията. „ Смятам, че българското държавно управление е едно от тези, които реагира най-адекватно и при първата, и при втората вълна на COVID-19”, разяснява Петкова. Министърът прикани да бъдем виновни и да съблюдаваме ограниченията. И добави, че МВФ е оценил работата на кабинета по време на пандемията като доста добра.

В понеделник министър председателят Бойко Борисов инспектира интерконектора България-Гърция дружно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и шефът на "Булгартрангаз " Владимир Малинов. Заедно с тях бе и представител на гръцката компания "Авакс ", която извършва строителството на обекта. Той изясни, че се работи интензивно и до края на година ще има сериозен прогрес по трасето.

"На 1 януари идната година в България ще влезе азерски газ и фантазията за цялостна диверсификация ще се сбъдне ", похвали се министър председателят. "Горе, "Балкански поток " към този момент завърши. Това тук е доста значимо да го създадем бързо. Гръцките компании работят на оптимални обороти. Стотици километри са разнесените тръби. Десетки са подземен. Работи се на цялостна мощ. Ускорили сме заплащанията по този начин, че да няма и ден закъснение на този извънредно значим геостратегически план от Александруполис, от нашата част, знаете, че имаме 20% там, с цел да може отсам на север да потече друг от настоящия газ. 100 % диверсификация ", сподели Борисов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР