През 2013-2014 г. 15 846 лица са идентифицирани като жертви

...
През 2013-2014 г. 15 846 лица са идентифицирани като жертви
Коментари Харесай

300 жертви на трафик получили подкрепа по българо-швейцарска програма

През 2013-2014 година 15 846 лица са разпознати като жертви на трафик в целия Европейски Съюз . Данните са от последния отчет на Европейска комисия. 67% от тях са жертви на полова употреба, а 21% са потърпевши от трафик за трудова употреба.

От 2010 година България и Швейцария стават сътрудници по повод битката с трансграничния трафик на хора , защото данните на Федералната полиция сочат, че 17% от всички жертви са български жители . Днес се състоя заключителната конференция на Българо-швейцарската стратегия за съдействие в битката с трафика на хора и реинтеграция на жертвите , настояща в интервала 2015 - 2018 година

Секретарят на Националната комисия за битка с трафика на хора Камелия Димитрова съобщи за news.bg, че в границите на програмата 300 от жертвите са получили поддръжка в България .

17 души са получили дълготрайна поддръжка в приютите и спешните центрове на Националната комисия за битка с трафика на хора . Закрилата включва здравна, обществена и психическа поддръжка на потърпевшите от закононарушението.

В България има пет разкрити приюта за жертви на трафика на хора - два в София и три в морските градове, както и още три, които са от съвещателен вид.

" Държавата в допълнение поддържа потърпевшите и с спешните центрове за жертви на принуждение и трафик на хора . Жертвите получават първо здравна поддръжка за техните незабавни потребности, психическа поддръжка, с цел да се възстановят от претърпяното принуждение и закононарушение и също по този начин психосоциална поддръжка за да се намерят някакви други възможности за своя живот, прехранване и, по този начин да се каже, да си стъпят на краката ", добави Димитрова.

 Осъдиха двама за трафик на хора за милостиня
Осъдиха двама за трафик на хора за милостиня

Принуждавали ги да просят с пердах

" Реализираха се редица акции по линия на предварителна защита на трафика, както от страна на националната комисия с една интернет основана акция, по този начин и от партньорските организации ", сподели още секретарят на комисията.

По думите й измежду най-големите достижения на българо-швейцарската стратегия са построеното доверие сред институциите , което е причина за добър продан на информация, както и това, че България е удвоила потенциала си за подкрепяне на жертви на трафик.

У нас все още се води следствие за 33 потърпевши лица , сочат данни от прокуратурата. По-голяма част от жертвите са дами .

" За всеки един детайл от програмата се подчертава върху засиленото взаимоотношение сред българските и швейцарските институции. От една страна, това води до възстановяване на идентификацията на жертвите, въпреки това за по-ефективно гонене на причинителите ", добави Димитрова.

Във всеки план взе участие швейцарска институция с експертно мнение и продан на информация .

Зам.-министърът на вътрешните работи и член на комисията Красимир Ципов акцентира, че противодействието на трафика на хора е приоритет за България. " Усилията, ориентирани към предварителната защита и наказателното гонене на трафикантите, би трябвало да бъдат съпроводени със протекция, поддръжка и следваща реинтеграция на жертвите . Изграждането на повсеместен метод към битката с този феномен е допустимо единствено при ангажиране и съдействие сред всички заинтригувани страни ", уточни още той.

Необичаен метод за българската страна се оказват взаимните дейности сред държавни институции, неправителствени организации и интернационалните организации . Партньори на програмата са Фондация " Асоциация Анимус " и Международната организация по миграция (МОМ).

На заключителната конференция участва и Н. Пр. госпожа Мюриел Нерде Коен - дипломат на Конфедерация Швейцария. Тя съобщи, че взаимните действия обгръщат всички аспекти на битката с трафика на хора - от предварителна защита и идентифициране, до връщане в страните, протекция и реинтеграция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР