През 2010 г. отстраненият директор на Областната дирекция на МВР

...
През 2010 г. отстраненият директор на Областната дирекция на МВР
Коментари Харесай

Отстраненият Газибарски през 2010 г. бил ненадежден за държавните тайни

През 2010 година отстраненият шеф на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Враца Димитър Газибарски е бил с лишен допуск до класифицирана информация. Това излиза наяве от отговор на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) до OFFNews.

От комисията оповестяват, че допускът е лишен по самодейност на тогавашния шеф на полицията във Враца на 27 октомври 2010 година Основанията са, че " лицето не дава отговор на условията на член 40 от ЗЗКИ ", прецизират от ДКСИ. В цитирания текст от закона годни да боравят със секретни документи са лицата с българско поданство, които да са пълнолетни, имат приключено приблизително обучение, не са осъждани за умишлено закононарушение от общ темперамент, не страдат от душевен болести, надеждни са от позиция на сигурността и във връзка с опазването на загадка.

От по този начин цитирания текст излиза наяве, че без последните две, Газибарски отговаря на всички останали условия. Остава хипотезата, че той не е бил благонадежден при при опазването на държавни секрети. Казано с други думи това значи теч на информация.

От ДКСИ прецизират, че Газибарски е обжалвал решението за лишаване на позволява, само че комисията е отхвърлила настояването му. 

Кариерата на ексдиректора на полицията във Враца стартира от далечната 1994 година Отнемането на позволява му до класифицирана информация е станало по времето, по което Министерство на вътрешните работи се оглавяваше от Цветан Цветанов. Дотогава Газибарски е бил шеф на бранш “Противодействие на престъпността ” в РУП-Враца. На този пост е назначен в последните дни на държавното управление на тройната коалиция, когато вътрешен министър е Михаил Миков.

В първите месеци на първото държавно управление на Бойко Борисов той е преназначен за шеф на полицейското ръководство в Криводол, а през март 2011 година е назначен за шеф на група „ Охрана ” от бранш СОД в ОД на МВР-Монтана. В държавното управление на Пламен Орешарски  кариерата на Газибарски още веднъж потегля нагоре. Със заповед на министър Цветлин Йовчев той е назначен за шеф на група " Противодействие на тежки закононарушения ” от бранш „ Криминална полиция ” към Районно ръководство на Министерство на вътрешните работи – Враца, а единствено два месеца преди края на мандата на държавното управление - на 12 юни 2014 година, е назначен за началник на Районно ръководство във Враца.  

С идването на второто държавно управление на ГЕРБ изкачването в йерархията на Газибарски продължава. Със заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова на 29 юни 2015 година старши комисар Димитър Газибарски е краткотрайно преназначен за период от една година на служба шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи - Враца. По това време към този момент е изминал 3-годишният забранителен период, в който откакто един път е лишен допускът до класифицирана информация, Газибарски може да кандидатства за ново позволение. Въпреки че е назначен краткотрайно на поста за период от една година, той бързо става титуляр - единствено шест месеца след първичното му назначение. 

Газибарски беше отхвърлен от поста си, откакто гръмна абсурда с началника на физическата защита в АЕЦ " Козлодуй " Пешко Караджов. От Министерство на вътрешните работи прецизираха, че отстраняването му е поради показани слаби резултати в ОДМВР-Враца и че то няма нищо общо със абсурда. От видеото, което беше публикувано от някогашния служител на реда Цветан Благоев, тогава се разбра, че Караджов заплашва служител на реда с уволняване и декларира, че ще се оплаче на началника му. Любопитна детайлност е, че малко след като прокуратурата отхвърля да образува следствие по случая с нахлуването на Караджов в Районното ръководство в Козлодуй и заканите против служители на реда, синът и брачната половинка на Димитър Газибарски са назначени на работа в АЕЦ-а.

Междувременно в обществените мрежи се появи запис, за който се твърди, че главен участник в него е Димитър Газибарски. Записът е изработен в заведение и в диалога вземат участие Милко Симеонов, някогашен кмет на Бяла Слатина и локален - бизнесмен Калин Кръстев. От записа, който е изработен близо месец след абсурда в Районното ръководство, излиза наяве, че Газибарски разяснява държанието на Аспарух Максимов - началникът на ръководството, който отхвърля да потули случая с Пешко Караджов. Сименов го назовава " пасажер ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР