През 1987 г. Макдоналдс решават да използват нов начин за

...
През 1987 г. Макдоналдс решават да използват нов начин за
Коментари Харесай

Да произвеждаш милиони от Макдоналдс Монополи

През 1987 година Макдоналдс вземат решение да употребяват нов метод за привличане на клиенти в своите заведения. За задачата избират Hasbro за сътрудник и известната игра „ Монополи “. Идеята е, че против избрани артикули в заведението, клиентът получава опцията да завоюва парична премия, различен артикул или промоционална стока от марката. Ако самият ваучър е парцел, върху него е написана избрана стойност, само че с цел да бъде извоювана, клиентът би трябвало да събере всички прилежащи парцели на дадената улицата.

Всеки ваучър има избран период за осъществяване и по-късно автоматизирано става недействителен. Някои талончета могат непосредствено да съдържат облага от 5, 10 и даже 100 000 $, а годишната премия нормално е 1 милион $. Играта продължава и до през днешния ден в някои страни, само че разпоредбите са доста изменени. И както постоянно се случва, когато човек е задоволително изкушен, той може да направи чудеса, въртейки колелото с парите за лични облаги. Това е историята на Джером Джейкъбсън и шеметните 12 години в измами и измами.

Роденият през 1943 година Джером Пол Джейкъбсън е имал единствено една задача в живота си – да стане служител на реда. Опитвайки да пробие с тази кариера, Джером не съумява да покрие физическия норматив в резултат на неприятното си здраве. Когато жена му отпътува в Атланта, Джорджия, с цел да разботи като инспектор в счетоводна компания, намира и работа и на него като защита. Фирмата обслужва сметките на братя Дитлер, издател с тежката отговорност – принтиране на всичко от компанията Саймън Маркетинг. Саймън Маркетинг пък са виновни за отпечатването на всички талони с обща стойност от близо 500 милиона $. Някъде в този интервал за Джейкъб следва бракоразвод, както и кариерно развиване – супервайзър на печелившите талони в лотарията на Макдоналдс.

 gettyimages-55855604-594x594

Някои някогашни сътрудници си спомнят, че господин Джейкъбсън карал всички да смъкват обувките, когато отиват до тоалетна, с цел да е сигурен, че никой не се е възползвал от взимането на печеливш ваучър. Дори в тоалетната участвали придружители. Любимото занятие на някогашния служител на реда е да написа рецензии, да следи всички и да подозира всички. През 1989 година той взима първия печеливш стикер и го дава на брат си. Наградата е 25 000 $. Тогава още претекстовете не са ясни, някогашният служител на реда и предстоящ апаш още не бил сигурен дали желал да се изфука, че може да направи това или е желал да тества системата. Следващата премия се озовава при локален месар против 2000 $. В подмяна притежателят получава 10 000 $ от корпорацията. Спечелването на премията от 1 милион $ в статистическо изражение изглеждала по този начин – 1:250 000 000.

Към следенето на личния състав участвало и още едно по-сериозно занятие – превозването на напечатаните талони до фабриките на Макдоналдс, където да се разпределят на инцидентен принцип. Тук ориста също помогнала до известна степен – Джером получава и специфична пратка от Хонконг с холограмни лепенки, гарантиращи даването на печелившите билети до финалната дестинация. Лепенките потвърждават, че никой не е подменял талоните. Веднъж щом има сигурните облаги в себе си, Джером стартира да търси „ инцидентните “ спечелили. Сред тях участвал и Дженаро Колумбо – притежател на нощен клуб и казино в Ню Йорк.

 gettyimages-55858295-594x594

Двамата доста бързо си допаднали, а самият Колумбо обяснил, че ще откри и други претенденти на %, с цел да може парите да отиват в един и същи джоб. Колумбо прибира един милион $, жена му също, брат ѝ и тъста ѝ ще завоюват премията в разнообразни щати, с цел да не провокират вниманието. Схемата работи брилянтно. Всеки победител би трябвало да даде % на кръстника на Макдоналдс Монополи. Никой не може да завоюва просто по този начин и да си тръгне с парите. Типично за парвеню, Джером стартира доста бързо да сменя адресни регистрации, да натрупа първокласни машини в гаража си и във всеки комфортен миг пътува на първокласни пътешествия.

Изчисленията демонстрират, че за 12 години съумява да вземе 24 милиона $. Никой над служителя не е обръщал внимание какво се случва с премиите, всички имали доверие. Междувременно Джейкъбсън към този момент произвеждал милионери, в случай че някой му е приветлив, непосредствено давал по една скромна премия, без да желае нищо в заманя.

Когато стартират арестите, Джером към този момент имал сумата от 12.5 милиона $ и в продължение на 15 години е раздавал пари на всички свои близки. Много по-късно ще признае, че е направил най-голямата неточност в живота си, само че е много късно за покаяния. До през днешния ден никой не знае кой е пуснал анонимния сигнал във ФБР, само че сигурно е спрял една доста сериозна сага. Промоционалната игра продължава да съществува и до през днешния ден в редица страни, само че контролът е доста нараснал.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР