През 1972 година Дейвид Боуи вече е музикална звезда. Но

...
През 1972 година Дейвид Боуи вече е музикална звезда. Но
Коментари Харесай

Зиги в Москва: необичайното пътуване на Дейвид Боуи из СССР

През 1972 година Дейвид Боуи към този момент е музикална звезда. Но албумът " The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars "  го изстрелва на върха. Той потегля на международно турне, което продължава до 1973-а. 

Последна дата от турнето е в Йокохама, Япония. Боуи, който изпитва сериозен боязън от хвърчене, взема решение да избере необикновен маршрут за връщане си в Англия. Той се качва на пътническия транспортен съд " Феликс Дзержински "  от Япония до Сибир, по-късно една седмица пътува с Транссибирската железница до Москва. Пътешествието продължава с трен през Полша, Германия и Франция.

Дейвид Боуи пътува назад до Англия с трен.Снимка: Geoff MacCormack

Изложбата " Дейвид Боуи в Съветския съюз "  разказва за необикновеното пътешестване на рокзвездата в Съюз на съветските социалистически републики. Снимките в изложбата са дело на Джеф Маккормак, който е част от бандата на Боуи и негов другар от детството. Те са показани в музея " Венде "  в Калифорния.

Дейвид Боуи и Джеф Маккормак по време на пътуването в Съветския съюз.Снимка: Leee Black Childers

В изявление за уеб страницата на музея Маккормак споделя за детството си с Боуи, за времето, прекарано като част от скаутското придвижване и в църковен хор, както и за взаимното им пътешестване из Съветския съюз. Във видеото Маккормак споделя доста живо и за това по какъв начин двамата са се запалили по рокендрола като деца. " Беше като естествена мощ, която се отприщи в нас. "

Когато Боуи посети Кремъл, ГУМ и парада за 1 май

Маккормак е част от групата на Боуи - " Паяците от Марс "  - като беквокалист, перкусионист и танцьор. Освен музикант той е огромен фен и на фотографията.

Заради близостта си с Боуи съумява да го снима в необикновена среда - спокоен, съсредоточен и впечатлен от пътуването. Те се осведомен с локални хора, даже пият дружно с моряци, бойци и туристи. Чуват се спонтанни осъществяване на съветски кавъри на Бийтълс, които звучат от касета. 

Дейвид Боуи в руския трен.Снимка: Geoff MacCormack

Един от най-вълнуващите моменти от пътуването за двамата безспорно е двудневният престой в Москва, където те посещават Кремъл, социалистическите магазини ГУМ и обичайния първомайски церемониал, който Маккормак и Боуи следят смаяни.

Боуи и Маккормак в МоскваСнимка: Leee Black Childers

Изложбата е съпроводена и от специфичен плейлист, направен от радио dublab, който включва дуети на Боуи, в това число с " Мот дъ Хупъл ", " Куин "  и Лу Рийд. 

В допълнение към фотосите на Джеф Маккормак изложбата демонстрира и 16-милиметровия филм на самия Боуи “Дългият път към дома ”, който показва разнообразни стадии от пътуването, в това число визитата в Москва.

Снимките от изложбата са включени в неотдавна издадената книга на Джеф Маккормак " Дейвид Боуи: Рокендрол с мен ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР