През 1962 г. най-голямата дъщеря на Роалд Дал умира от

...
През 1962 г. най-голямата дъщеря на Роалд Дал умира от
Коментари Харесай

Роалд Дал: Престъпление е да оставите детето си да си отиде неваксинирано.

През 1962 година най-голямата щерка на Роалд Дал умира от затруднение на острото заразно заболяване морбили - подостър склерозиращ паненцефалит. Дал тежко претърпява гибелта на детето си и става праволинеен бранител на имунизацията. 24 години откакто 7-годишната му щерка умира, той написа отворено писмо, в което поучава родителите да имунизират децата си.

" Всеки, който мисли да не имунизира децата си, би трябвало да вникне във всяка дума от това писмо.
Оливия, най-голямата ми щерка, се болести с морбили, когато бе на седем. Тъй като заболяването протичаше по нормалния метод, си припомням, че постоянно четях на Оливия в леглото и не бях изключително смутен. След това, една заран, когато изглеждаше, че е на път да се възвърне, седнах до нея, показвайки ѝ по какъв начин да си направи дребни животни от цветни конци, а когато пристигна нейният ред, забелязах, че пръстите и мозъкът й не работят дружно и че не може да направи нищо.

„ Добре ли си? ”, попитах я аз.

„ Чувствам се сънливо ”, отвърна ми тя.

След час бе в безсъзнание. След 12 часа бе мъртва.

Морбилито се трансформира в нещо извънредно, наречено подостър склерозиращ паненцефалит, и лекарите не можеха да създадат нищо, с цел да я спасят. Това бе преди 24 години, през 1962 година, само че даже и в този момент, в случай че дете с морбили развие същата смъртоносна реакция като Оливия, лекарите няма да могат да му оказват помощ още веднъж.

От друга страна, през днешния ден има нещо, което родителите могат да създадат, с цел да подсигуряват, че такава покруса няма да се случи на детето им. Те могат да упорстват детето им да бъде ваксинирано против морбили. Аз нямах такава опция за Оливия през 1962 година, защото по това време към момента нямаше надеждна ваксина против морбили. Днес за всяко семейство е налична ефикасна и безвредна ваксина и всичко, което би трябвало да извършите, е да помолите лекарите си да я слагат на вашето дете.

Все още не се приема, че морбили може да бъде рискова болест. Повярвайте ми, може. Според мен родителите, които в този момент отхвърлят да имунизират децата си, излагат на риск живота на тези деца. В Америка, където имунизацията против морбили е наложителна, морбили е на процедура изкоренено.

Тук във Англия, защото толкоз доста родители отхвърлят, било от твърдоглавство, незнание или боязън, към момента имаме 100 000 случая на морбили всяка година. От тях повече от 10 000 ще страдат от странични резултати от един или различен вид. Най-малко 10 000 ще развият инфекции на ушите или гърдите. Около 20 ще умрат.

Нека да вникнем в това.
Всяка година към 20 деца умират във Англия от морбили.

Какви са рисковете за вашето дете, в случай че е имунизирано?

Почти не съществуват. Чуйте това. В към 300 000 души единствено едно дете на всеки 250 години ще развие сериозен непряк резултат от имунизацията против морбили. Това значи възможност от 1 на един милион. По-голяма е вероятността на вашето дете да се задуши от парче шоколад, в сравнение с съществено да се разболее от ваксина против морбили.

Защо тогава се тревожите толкоз? Престъпление е да оставите детето си да си отиде неимунизирано.

Идеалното време е 13 месеца, само че в никакъв случай не е прекомерно късно. Всички деца, които вървят на учебно заведение и към момента нямат имунизация против морбили, би трябвало да помолят родителите си да му разрешат да получи имунизацията допустимо най-скоро...

... По случайност посветих две книги на Оливия. Първата бе „ Джеймс и гигантската праскова ” (James and the Giant Peach), когато тя бе към момента жива. Втората бе „ The BFG “, отдадена на паметта й, откакто умря от морбили. Ще видите името й при започване на всяка от тези книги. И знам какъв брой щастлива би била, в случай че знаеше единствено, че гибелта й е помогнала за спасяването на доста заболявания и гибел измежду други деца. "
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР