През 1954 г. алпинистът Валтер Бонати се връща щастлив от

...
През 1954 г. алпинистът Валтер Бонати се връща щастлив от
Коментари Харесай

Алесандро Филипини: 50 години не признаха подвига на Бонати на К2

През 1954 година алпинистът Валтер Бонати се връща благополучен от експедицията към върха К2, само че след 10 години достижението на италианските катерачи се трансформира в история на измяната.

Това описа в предаването „ 120 минути” журналистът Алесандро Филипини, съавтор на книгата „ Валтер Бонати – братът, който не познавах”.

В суровите условия на 8-хилядника Бонати и локалният носач би трябвало да занесат до последния лагер кислородните бутилки, които Лино Лачедели и Акиле Компаньони да употребяват при финалното нанагорнище.
Легендарният планинар Валтер Бонати е на посещаване в България Поводът за визитата му е издаване на една от книгите му на български език
„ Валтер Бонати реши самичък да извърши тази задача, която е доста тежка – да слезе от 7800 м до 7300 м, да вземе тези кислородни бутилки, да си ги постави на рамото и да носи съвсем 20 кг на тази височина. Оттам да се опита да доближи до палатката на Лагер 9, която трябваше да е на 8000 м. Тогава през 54-а се мислеше и се смяташе, че единствено с О2 може да се изкачват такива върхове. Сега знаем, че може без О2, само че тогава беше немислимо”, спомни си Филипини.

Той искаше тази всеотдайност да бъде оценена – 50 години това не му е било прието, в формалната книга на алпинизма няма такова изложение на неговия героизъм. Той не може да понесе това”, добави журналистът.

Експедицията на италианските алпинисти се следи с голям интерес в Италия, а за италианците събитието е съизмеримо с кацането на Луната, сподели Филипини. По-късно Акиле Компаньони твърди, че Бонати е желал самичък да изкачи върха и по тази причина се е качил толкоз нависоко с кислорода. С това, съгласно Компаньони, Бонати е изложил цялата експедиция на риск.
Атанас Скатов: Не имам вяра някой, тръгнал към осемхилядник, да се опасява от нещо Той нападна Чо Ойо напълно самичък и без кислородна маска
По думите на другия съавтор на книгата - Райнхолд Меснер, Бонати е един от най-значимите катерачи в историята на алпинизма заради две аргументи – поради достиженията му и поради способността му да разказва това, което изживява в планината.

Българската след в живота на Алесандро Филипини

През 1983 година работата среща журналиста с бъдещата му брачна половинка – европейската шампионка и олимпийска медалистка за България по волейбол Цветана Божурина.

Тогава тимът на България пада от руските национали, само че Божурина и Филипини си потеглят от шампионата спечелили.

„ Аз след мача плачех и Сандро пристигна да ме попита: „ Защо плачеш като подобен добър резултат имахте?”. Никой не чакахме ние да спечелим два гейма в града на Елцин. Той ни посрещна и ни изпрати след това”, спомни си Божурина.

„ Аз се върнах с този подарък и от този момент се усещам и българин”, описа от своя страна Филипини.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР