През 1941 г. Борис III е против влизането ни вТристранния

...
През 1941 г. Борис III е против влизането ни вТристранния
Коментари Харесай

Как държавните мъже завиваха към Русия или Германия в ключови моменти

През 1941 година Борис III е срещу влизането ни в

Тристранния пакт, само че Богдан Филов показва

неприсъща за археолог жестокост

Кадрилът е танц, в който се сменят сътрудниците. В политическия речник думата маркира своенравие. Нашата нова история е емблематичен образец за това зловредно събитие. Държавните ни мъже крачат от Изток на Запад и назад. Клатят България.

Заблуда е, че Александър Батенберг е определен от Учредителното заседание в Търново. Князът е назначен от съветския император Александър II. Свободата иде от Изток и е разумно политиката да тръгне в тази посока.

Батенберг обаче е хесенски принц и едното му око гледа на Запад. В отговор братушките провеждат прелом. На 9 август 1886 година русофили с ескорт го подкарват към Дунава. “Някои от офицерите видяха, че файтоните са тринайсет, и това съдбовно число порази суеверните ”, написа Симеон Радев.

“От тротоара Радко Димитриев гледаше по какъв начин файтоните се отдалечават и ядеше един геврек ”, добавя картината той.

Настъпва времето

на безкняжието

Така е наименуван интервалът, в който българският трон е празен. Съставено е регентство и е свикано Велико национално заседание. Понеже е велико, място на действието отново е Велико Търново. Форумът би трябвало да откри най-достойната глава в Европа, на която да сложи нашата корона.

На 29 октомври депутатите избират принц Валдемар Датски. В него обаче е заложена хамлетовската несигурност на литературния му предтеча. “Да бъде или не? ”, пита се Валдемар и взема решение да не рискува на Изток.

Тогава събранието командирова в странство Константин Стоилов, Димитър Греков и Константин Хаджикалчев. Мисията на тримата е да продължат търсенето на княз. Късметът им излиза във Виенската опера. Там срещат принц Фердинанд Сакс-Кобург-Гота.

Фердинанд не е

от неуверения

сой на датчаните

Решително поставя короната с клетвените думи: “Кълна се во име Всемогущаго Бога, че свято и ненарушимо ще вардя Конституцията и законите на Княжеството, и че във всичките си разпоредби ще имам пред очи единствено изгодата и положителното на Княжеството. Бог да ми е на помощ! ”.

В Европа на Фердинанд му викат Лисицата, тъй като лавира сред Запада и Изтока. Причината е, че Великите сили не го признават за легален държател. Най-упорита е Русия, за която той е “германски сътрудник ”. Фердинанд ползва на съветската мечка лисичи номер.

През лятото на 1895 година при новия съветски император Николай II е пратена делегация. В нея хитро е включен

Иван Вазов,

създателят на

“Здравствуйте,

братушки! ”

Целта е да се приготви почвата за минаването на престолонаследника Борис от католицизма в православието - огматически от Запад на Изток. На 25 януари 1896 година императорът поздравява княза за “патриотическото решение ”. Обещава да прати прокурист, който да топне в купела младенеца.

На 1 февруари идва граф Голенишчев-Кутузов. От Българската екзархия в Цариград идва Екзарх Йосиф I. Мирото е донесено от Кремъл в сандъче от скъпоценни камъни. Обредът е осъществен на Сретение Господне в съборния храм “Св. Неделя ”.

“През идващите пет дни всички европейски сили, подписали Берлинския кротичък контракт преди 18 години, признаха публично Фердинанд за княз на България. Неустановеното състояние на България в Европа най-сетне беше узаконено и тронът на Фердинанд - обезпечен ”, написа княжеският биограф Стивън Констант.

Пагубната роля

на русофилите

На 26 септември 1912 година избухва Балканската война. Управляват Народната и Прогресивнолибералната партия. Техните водачи Иван Гешов и Стоян Данев са върли русофили. Кръстят се пред Изтока и проклинат Запада.

“Сега е моментът! ”, взема решение съветската дипломация. Докато “нашите ” са на власт в България, ще им внушим да правят отстъпка територия на Румъния. Така власите ще не помнят претенциите си за Бесарабия.

Империята има още една причина да ампутира български земи и да ги пришие към Румъния. С този жест братушките кроят да откъснат дунавската монархия от Тройния съюз и да я завоюват за Тройното споразумение. Това са двата военнополитически блока, известни по-късно като Централните сили и Антантата.

Гешов и Данев не могат да скършат хатъра на Николай II. На 26 април 1913 година в Петербург е подписан протокол, с който Силистра е откъсната от майката татковина и закарфичена към югоизточния пеш на Влашко.

Васил Радославов

ни връща към

Германия

Той е немски ученик, приключил е правни науки в Хайделберг. От декември 1913 година ръководи кабинет на Либералната централизация. Вади вода от девет кладенци, с цел да ни приобщи към Германия. Дори със силата на оръжието!

Радославов е единственият политик, извадил револвер в Народното събрание. На 2 юли 1914 година камарата разисква предопределен заем от 500 000 000 лв.. С него министър председателят желае да павира пътя на страната към Първата международна война. Злонамерената съпротива обаче е срещу.

В сублимието на дебатите Васил Радославов вади пищов. Гърмилото е “шестак ”, в барабана има по един патрон за всяка опозиционна парламентарна група. Заемът е гласуван и България влиза във войната с Централните сили. Резултатът е национална злополука.

Драмата с

Тристранния пакт

Съдбата ни е отредила все да сме в колесницата на губещите. Така е през двете международни войни. На 1 март 1941 година България влиза в Тристранния пакт като съдружник на Германия, Италия и Япония. На този ден е следващият сложен избор.

Цар Борис III е срещу, тъй като се е нагледал на ужасии в Голямата кланица, както назовават Първата международна. “По-добре черен самун, в сравнение с черни забрадки! ”, постоянно повтарял той.

Премиерът Богдан Филов обаче показва неприсъща за един археолог жестокост: “Апелирах към царя да бъде боец, какъвто е бил в предишното, и да не изоставя страната, която има цялостно доверие в него. Казах му, че аз не съм бил боец, само че произлизам от военно семейство и в никакъв случай не съм отстъпвал пред битката. Винаги съм се борил и постоянно съм сполучвал до момента в тази битка, имам вяра, че и в този момент ще сполуча. Ако би трябвало да паднем, дано паднем най-малко с чест. ”

За Слънцето

и въздуха

След войната ние още веднъж сме в лагера на пораженците, надълбоко затънали в Изтока. “Дружбата със Съюз на съветските социалистически републики е нужна за България по този начин, както Слънцето и въздуха за всяко живо създание! ”, пуска директивата Георги Димитров.

Чакаше се за “Москвич ” 12 години, а кока-кола беше вражеско пиво. “Всяко кебапче - патрон против империализма! ”, агитираха плакатите. На тоя декор Тодор Живков и Леонид Брежнев се прегръщаха със сочни целувки.

Къде сме в този момент?

В Европейския съюз, за който Бойко Борисов даде обещание ходатайство с Турция. Вероятно нашият компас към този момент няма да е единствено Изток-Запад. Ще демонстрира и Север-Юг.

Премиерът Богдан Филов чете декларацията за присъединение към Тристранния пакт. До него седнал дреме външният министър на райха Рибентроп.

Раковски първи уточни

къде да бъдем

В отечеството на нашите предци, сподели огромният българин

През 1861 година в Букурещ излиза една знаменателна книга. Заглавието е “Преселение в Русия или съветската убийствена политика за българите ”. Авторът не е какъв да е, а самият Георги Раковски. За първи път в нашата история той развенчава мита за Дядо Иван.

Руската империя, сочи Раковски, в никакъв случай не е била настойник на злочеста България. Тъкмо противоположното - постоянно е работила против отечеството ни. Най-яркото доказателство е поредната политика за обезбългаряване на българските земи.

През XVIII и XIX век съветската дипломация върти срамна търговия с хора. Сключва контракти с Турция за преселване на етнически българи от едната империя в другата. Наши единородци напущат бащините огнища, с цел да заселят пустеещи степи. На тяхно място се настаняват татари и черкези.

Първата българска колония

е основана през 1752 година

С времето се оформят три региона, обитаеми с българи - Бесарабия, Херсонска губерния и Таврическа губерния. През 60-те години на XIX век в Южна Русия има към този момент над 100 колонии с към 170 000 пришълци.

Книгата на Раковски е написана във връзка на следващата емигрантска вълна, когато бохчите си стяга популацията от Видинския край. Комисари шетат из народа и броят рубли на всеки, който склони да тръгне към незнайното.

“С тех пари Русия ще ви завърже с стоманени вериги така мощно, щото като станете нейни черни робове, ще ги заплащате вие и потомците ви с кръвта и с живота си ”, предизвестява наивниците Раковски.

“Преселение в Русия ” беше

неразрешена при социализма

Тогавашните литературоведи рублофили я заличиха от креативното завещание на Раковски. “Няма такава книга! ”, оповестиха те. Ето фрагмент от сквернословното четиво:

“Тия пари, що ви дава обещание и ви дава в този момент лукавото съветско държавно управление, с цел да ви измами, са нищо при такива потребности и потребности, които ви чакат тамо, и те се прекомерно елементарно разносят. А ето по какъв начин ще ви настанят, щом идете тамо: ще ви продадат и споделят на някои си спахии (помещики), които като ви дефинират по една част земя да си извършите по-прости и по-бедни още и от цигански колиби, ще ви карат принудително с кнута (бич руски) деня и нощя да им работите като коне, единствено за едно облекло и за една издръжка. Кожи необработени и черен като земя самун! Вие ще бъдете техни безконечни плебеи и те ще ви продават един другиму си като добитък, когато им скимне! О! Какъв позор за Вас! Тамо няма уплаквание пред никого си; тъй като от това място, в което ви заклещят веднъж, не можете се веке помръдна наникъде! ” /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР