През 1932 г. трима немскоезични съветски инженери пристигат в инженерното

...
През 1932 г. трима немскоезични съветски инженери пристигат в инженерното
Коментари Харесай

Когато комунисти и капиталисти искат да правят коли: връзката на Porsche и СССР

През 1932 година трима немскоезични руски инженери идват в инженерното бюро на Фердинанд Порше. Германците ги одобряват сърдечно: знаят, че в Съюз на съветските социалистически републики тече индустриализация и разчитат на поръчки.

Но главната цел на руските представители е да поканят Фердинанд Порше за пътешестване до индустриалните центрове на Съюз на съветските социалистически републики. Естествено, за сметка на руското държавно управление.

Две седмици по-късно Порше посещава Сталинградския тракторен цех, минава също през Одеса, Киев, Курск и Нижни Новгород. В Германия по-късно пишат, че немският дизайнер даже е минал и през военни фабрики.

След това пътешестване Порше получава предложение да стане основен авто експерт на Съветския съюз. Синът на прословутия Фери Порше по-късно ще каже, че татко му се е замислял съществено, само че въпреки всичко е споделил: "... аз съм прекомерно остарял, с цел да стартира нова кариера ".

Така орисите на Фердинанд Порше и Съветския съюз се разминават. Дизайнерското студио проектира военно съоръжение за Вермахта, основава Volkswagen Kaefer, а по-късно Porsche 356. Но доста години по-късно, през 70-те, пътищата на немската компания (вече под управлението на Порше младши) и руската автомобилна промишленост още веднъж се пресичат.
 Фердинанд Порше (ляво)
Рorsche 412

През 1973 година, по самодейност на „ Автоескпорт “ и Министерството на автомобилната промишленост на Съюз на съветските социалистически републики, АЗЛК се обръща за помощ към Porsche Engineering.

Москвич-412 бързо губи позиция, а " Автоекспорт " желае да освежи колата, с цел да върне интереса на западните купувачи към нея, само че без огромни разноски и промени, защото заводът към този момент работи върху идващия модел.
В тези строги рамки инженерите и дизайнерите на Porsche направиха каквото можаха. Те слагат черна радиаторна решетка на 412, в сходство с модата от тези години, поставят му няколко табели и огромни джанти.

Променени са арматурното табло и архаичният тъничък волан, инсталирани са по-удобни седалки с подглавнициа. Тапицерията на седалките и вратите стават по-качествени. Porsche инсталира и аварийно колело, ситуирано отвесно в багажника на 412.

Резултатът от всички тези оферти: руснаците не ги одобряват, тъй като в завода се приготвя моделът 2140.

Porsche “рисува “ и 2141

През същата 1973 година инженерният отдел на Porsche създава абстрактен план за семейство изцяло нови коли „ Москвич “. Базовият автомобил с класическо оформление би трябвало да е седан с дължина 4550 мм и междуосие 2550 мм. Бъдещият Москвич-2141 се оказва със 150 мм по-къс и с 30 мм по-малка база.

Германците имат концепция за две версии: коли с четири- и шестцилиндрови мотори. Те оферират гама от разнообразни каросерии: седан, хечбек, комби, даже пикап и миниван.

Нищо от това не провокира интереса на Съюз на съветските социалистически републики и АЗЛК поема по собствен път.

Но това не е краят на съдействието сред руски производители и Porsche.

Подробностите четете на профилирания уебсайт
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР