През 1909 г. кореецът Ан Чунгън убива Ито Хиробуми –

...
През 1909 г. кореецът Ан Чунгън убива Ито Хиробуми –
Коментари Харесай

Убийството, след което Япония анексира Корейския полуостров

През 1909 година кореецът Ан Чунгън убива Ито Хиробуми – почитан японски общественик, виновен за експанзията на страната му на Корейския полуостров. Хиробуми е генерал-губернатор на Корея през първите години на японската окупация, само че, когато е погубен на 26 октомври 1909 година, той към този момент не е изпълнявал тази дължност.

Убийството му се трансформира в основно събитие за бъдещата посока на развиване в района, защото гибелта му се употребява като мотив за ускореното анексиране на Корейския полуостров от страна на Япония.

Преди да стигнем до тематиката за убийството обаче по-скоро следва да разгледаме изискванията, при които се стига до това събитие. На първо място следва да разберем кой в действителност е килърът Ан Чунгън и какъв е историческият подтекст, в който се развиват събитията.

Исторически подтекст

Чунгън е роден през 1879 година Той пораства и живее в един свят, доминиран от концепцията за империализъм. По това време кралство Чосон (както е името на Корея по това време) се трансформира в обект на интерес на прилежащите могъщи страни Русия, Китай и Япония, които стартират да се борят за своето въздействие на Корейския полуостров.

Korean And Chinese Companies To Co-Produce Drama On Independence Activist An Jung Geun's Life
— Soompi (@soompi)
В последна сметка Япония съумява да завоюва тази битка за превъзходство, откакто побеждава във войни поредно Китай и Русия. Когато през 1895 година Япония побеждава Китай, е подписан контракт, който официално урежда независимостта на корейската страна от Китай, само че отваря благоприятни условия за по-нататъшното въздействие на Япония на полуострова.

След тази война корейският крал Коджон се укрива в Русия със сина си, където крои проекти за бъдещето на своята страна. В обезверен опит да резервира независимостта на кралство Чосон през 1897 година той го афишира за Корейска империя, а себе си – за император. Заедно с това организира промяна, която цели да вкара нов ред в обществото.

Gojong, first emperor of, dies in exile. He was 66.
— 1922 Live (@100YearsAgoLive)
През 1904 година Русия и Япония влизат във боен спор поради желанието си за доминация на Корейския полуостров. Преди подписването на мирния контракт в Портсмут сред двете страни Съединени американски щати и Япония подписват съглашението „ Тафт-Кацура “, с което официално на Япония се дава обещание да резервира въздействието си на Корейския полуостров, до момента в който Съединени американски щати резервират своето на Филипините.

След загубата на Русия през 1905 година ориста на Корейския полуостров остава напълно в ръцете на японците. Корея се трансформира в протекторат на Япония с генерал-губернатор Ито Хиробуми, а нито един от опитите на император Коджон да притегли вниманието на интернационалната общност към протичащото се на Корейския полуостров не се увенчава с триумф.

Японците оказват напън върху Коджон, принуждавайки го да абдикира. Това се случва и официално той е завещан от сина си Сунджон, който ръководи до 1910 година, когато Япония анексира Корейския полуостров.

Today in History: 117 years ago, US Secretary of War William Howard Taft, meeting Prime Minister Taro Katsura in Tokyo, endorsed Japan's conquest of Korea. Taft welcomed the regional " stability " Japan's control offered. In return, Japan supported US control of the Philippines.
— SNA Japan (@ShingetsuNews)
За Ан Чунгън

Чунгън е роден в северната част на Корейския полуостров в семейство от високата класа. Въпреки че татко му бил академик, Чунгън не показвал необикновен афинитет към ученето и бил слаб възпитаник. Един от идолите му бил популярният китайски пълководец Сян Ю, който носи купата цар-хегемон заради съпротивата си против династия Цин в Китай.

В тийнейджърските си години Чунгън е кръстен и става католик под въздействието на татко си, само че по-късно самият той споделя, че се е чувствал дълбоко свързан с християнската религия, въпреки и в началото да е замесен в нея принудително.

Чунгън става непосредствен с френския мисионер, който татко му довежда в родното му място, с цел да популяризира християнската религия измежду локалните. От него Чунгън научава доста за света, както и за заканите, които стоят пред корейската страна.

Младият кореец, който допреди не се е интересувал от политика и от образованието си, тотално трансформира вижданията си за света под въздействието на френския духовник. След войната сред Русия и Япония Чунгън е решен да замине в Китай, както вършат доста други корейци, и да работи за корейската самостоятелност от там. Французинът обаче съумява да го убеди да остане в Корея.

В Корея Чунгън се трансформира в деятел, взимайки присъединяване в разнообразни действия за стабилизиране на страната и откъсването ѝ от зависимостите с Япония. Той взе участие в основаването и администрацията на вечерно учебно заведение, в което се преподава британски, както в основаването на начално учебно заведение.

Following Japan's victory over Russia, a Japanese Protectorate was established in Korea. However, the assassination of Prince Ito Hirobumi in 1909 led to Japan's annexation of Korea in 1910.
— Dr. George Yagi Jr. (@gyagi_jr)
Убийството на Ито Хиробуми

След абдикирането на император Коджон и все по-тежката обстановка, в която Корея навлиза, Чунгън взема решение да се причисли към отряд партизани в Манджурия, където служи като офицер. Скоро обаче отрядът му е погубен в Корея, а на връщане към Манджурия Чунгън стартира да има вяра, че животът му е бил пощаден от Господ, с цел да извърши „ велики каузи “.

Той приема протичащото се за оркестрирано от ориста събитие. Когато схваща, че Ито Хиробуми, който въпреки и към този момент да не е генерал-губернатор на Корея (или Чосен, както тогава японците я наричат), продължава да е деен в политиката, ще прави обиколка в Манджурия, приема това за знак от ориста.

Ан Чунгън пресреща влака на гарата в китайския град Харбин, с който идва Хиробуми, и го прострелва съдбовно.

Според някои исторически архиви последните думи на Ито Хиробуми, откакто бил убит, били: „ Той е простак “. Някои анализатори разясняват тези думи с обяснението, че Хиробуми макар твърдите си политики като генерал-губернатор въпреки всичко не е бил от тези японски политици с най-крайни визии за бъдещето на Корея.

On October 26, 1909, Korean nationalist An Jung-geun assassinated Japanese Prime Minister Itō Hirobumi while injuring three other Japanese officials. A general of the Korean Resistance Army (or the Righteous Army), he was executed on March 26, 1910.
— Filipino Historian (@historyphils)
Защо Ито Хиробуми?

Ито Хиробуми надалеч не е бил най-жестокият японски политик в настройките си по отношение на Корея. Тогава за какво Ан Чунгън взема решение да убие тъкмо него? Частичен отговор можем да открием в фрагмент от преписа по време на петото чуване по делото на Ан, извършено на 12 февруари 1920 година

„ В декларацията за война на японския император при започване на спора сред Япония и Русия се споделя, че Япония се бори за запазването на мира на Изток и затвърждаването на корейската самостоятелност. Много корейци повярваха на тези думи и се надяваха да са дружно с Япония на Изток. Обаче, защото политиките на Ито се противопоставяха на това, се появиха Праведни армии на всички места...Те продължиха да се борят с японците и страната е към момента в безпорядък. Около 10 000 корейци бяха убити. Тяхното желание беше да жертват всичко, което имат, в името на страната си. А поради Ито те бяха заклани...и той сложи света в заплаха със своите зли и подли каузи. Немалко офицери и мъже от Праведните армии бяха убити в борба...Смятам, че, в случай че тази политика не се промени, то Корея няма да е безвредно място и войната сред Корея и Япония ще продължи безпределно. Ито не е воин. Той е изверг с огромна ловкост. Той твърдеше, че Корея се трансформира в по-цивилизована страна (под неговото ръководство) и караше вестниците да разгласяват публикации, мамейки японското държавно управление и императора за това, че контролът му в страната пораства...Що се отнася до убийството, което направих. Ако Ито беше останал жив, мирът в Източния свят щеше да е заплашен, а връзките сред Корея и Япония щяха да са обтегнати. Така че в качеството си на офицер от Праведните армии, аз го екзекутирах. Надявам се, че връзките сред Корея и Япония ще се стоплят и мирът в Изтока ще спечелва за образец на целия останал свят. “

След убийството

За страдание Ан Чунгън не осъзнавал, че японският император и обществествеността в действителност подкрепяли империалистичните ползи на Япония в Корея.

Чунгън е разгласен за отговорен за убийството на Ито Хуробуми в японския съд и е екзекутиран на 26 март 1910 година, няколко месеца преди Япония да анексира Корея.

През май 1910 година японският министър на защитата Тераучи Масатаке е назначен за новия генерал-губернатор на Корея, като съществена цел пред него е да анексирането на Корея. Последното се случва официално през август същата година с подписването на контракт за анекс сред Япония и безсилното корейско държавно управление. С този акт се поставя началото на 35-годишната японска окупация на Корейския полуостров и на един тежък и сложен интервал за корейците.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР