През 1895г. е извършен атентат срещу бившия министър-председател на България

...
През 1895г. е извършен атентат срещу бившия министър-председател на България
Коментари Харесай

На този ден: Убиват Стефан Стамболов

През 1895г. е осъществен атентат против някогашния министър-председател на България Стефан Стамболов . Стамболов е министър председател от 1887 до 1894г. Атентатът против Стамболов е проведен от Наум Тюфекчиев.

В атентата против Стамболов вземат участие Атанас Цветанов - Талю, Боне Георгиев, Мирчо Ацов и Михаил Ставрев - Халю. И до през днешния ден не е ясно кой стои в основата на атентата като много публикувано е мнението, че Фердинанд I е поръчал атентата на Стамболов.

Самото ликвидиране е осъществено вечерта на 15 юли. Към 19:50 часа Стамболов излиза от Юнион клуб и се качва на файтон, дружно със своя другар и политически сподвижник Димитър Петков и с персоналния си бодигард Гунчо. Файтонджията Мирчо Ацов е забъркан в заговора и особено изчаква пред клуба. Малко след потеглянето пред файтона се появяват Боне Георгиев и Халю, а малко по-късно и Талю, като Георгиев стреля по файтона, а Халю изважда ятаган и бързо се насочва към него. Файтонджията стопира файтона, а служителите на реда, ситуирани пред Юнион клуб, бързо се отдалечават от мястото. Стамболов скача от файтона, след което Мирчо Ацов потегля, откарвайки Димитър Петков и бодигарда в прилежащата улица „ Стефан Караджа “.

Стамболов побягва по „ Раковска “ назад към Юнион клуб, само че Халю го настига. Когато прави опит да стреля по нападателя си, той посича ръката му, след което го събаря на земята и дружно с другите нападатели стартират да го удрят по главата, защото знаят, че Стамболов нормално излиза с защитна броня под облеклата си. Когато Гунчо и Димитър Петков се връщат на „ Раковска “ нападателите се разбягват. Гунчо стартира да гони Халю, като го ранява с револвера си във врата, само че е арестуван от двама служители на реда, които оказват помощ на атентатора да избяга. Халю и Талю побягват по улиците на югоизток и изчезват в Перловец, а Боне Георгиев се отдръпва с файтона на Мирчо Ацов.

Междувременно Димитър Петков откарва Стамболов с файтон в дома му. Цялото лице на Стамболов е насечено, двете му ръце са съвсем изцяло отсечени, а дясното му око е извадено. Въпреки това той е в схващане и упреква за атентата Халю, Наум Тюфекчиев и княз Фердинанд. Раните са тежки, а положението му в допълнение се утежнява от диабета. След леко усъвършенстване на 16 юли, Стефан Стамболов умира в 3:35 часа на 18 юли 1895 година

Атанас Цветанов - Талю и Михаил Ставрел - Халю се укриват и не са арестувани. На 13 февруари 1897 година са произненеси присъдите. Наум Тюфекчиев и Мирчо Ацов са наказани на по три години затвор за помагачество, Боне Георгиев е оневинен, а присъди против Халю и Талю не са произнесени, защото отсъствието им е попречило на следствието. На 24 март 1898 година Софийският апелативен съд анулира присъдата на Наум Тюфекчиев.


Младотурската гражданска война

През 1908г. с протест в гарнизона в Ресен избухва Младотурската гражданска война. Целта е да се ограничи безспорната власт на султан Абдул Хамид II (1842 – 1918) и да се възвърне конституцията от 1876 година, като средство за опазване на териториалната целокупност на страната и понижаване на въздействието на Великите сили върху ръководството ѝ. Революцията реализира непосредствените си цели и дава властта в ръцете на Комитета за единение и напредък (КЕП), само че в дълготраен проект се проваля и основава предпоставките за окончателното раздробяване на империята и основаването на актуалната Турска република.

През 1957 година е основан е Български авто турингклуб, преименуван по-късно на Съюз на българските автомобилисти .

Съюзът на българските автомобилисти е формален член на Международната автомобилна федерация (FIA), Международната организация за пътна помощ (ARC), Международния алианс по туризъм (AIT), Международната организация по къмпинг и караванинг (FICC) и е лицензиран да прави механически услуги на територията на България. Разполага с 60 клона в цялата страна.

През 1988г. аероплан Еърбъс на иранските авиолинии е свален над Персийския залив и умират всички 290 души на борда. Самолетът е свален от американска ракета изстреляна от ракетния крайцер „ Vincennes “ от състава на Военноморските сили на Съединени американски щати.

Правителството на Съединени американски щати излиза със известие, че иранският аероплан е бил неправилно разпознат като F-14 на Военновъздушни сили на Иран. Иранското държавно управление от своя страна обаче твърди, че Vincennes умишлено е атакувал гражданския аероплан.

След случая в американския военноморски флот са въведени нови правила за сигурност, които да разрешават надеждна идентификация на евентуално рискови цели при въздушна офанзива.


Георги Трингов

Рожден ден честват артистът Том Круз и четирикратният международен първенец във Формула от Себастиан Фетел - 2010, 2011, 2012, 2013 година

Умира най-хубавият пловдивски гросмайстор шахматистът Георги Трингов . На негово име е отдаден мемориалният шампионат по шах в Пловдив, чието 43-то издание публично започва през вчерашния ден.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР