През 1414г. чешкият религиозен реформист Ян Хус е арестуван от

...
През 1414г. чешкият религиозен реформист Ян Хус е арестуван от
Коментари Харесай

На този ден: Започва Техеранската конференция, случва се трагедията с футболния Шапекоензе

През 1414г. чешкият набожен реформист Ян Хус е задържан от Инквизицята и година по-късно е наказан на гибел като разколник и изгорял на клада.

През 1821г. Панама афишира своята самостоятелност от Испания. След обявянането на независимостта страната се причислява към Велика Колумбия.

През 1878г. Българското книжовно сдружение се мести от румънския град Браила в София. Заедно с Екзахрията БКД е първата българска институция. БКД е учредител на Българската академия на науките. Името Българско книжовно сдружение е заменено на Българска академия на науките на 13 февруари 1911г.



Също на 28 ноември през същата година 1878г. в София е основана Публична библиотека, която по-късно прераства в Народна библиотека " Св. св. Кирил и Методий ".

През 1885г. Във Видин по време на Сръбско-българската война българите печелят и отблъскват сръбската войска след блокада.

Край Пирот още веднъж по време на Сръбско-българската война българската войска разрушава сръбската и потегля към Ниш. Армията е спряна от пълномощния министър на Австро-Унгария в Белград граф Кевехюлер, който заплашва България с интервенция на австро-унгараските войски, в случай че българските бойци настъпят към Ниш. Княз Александър I Батенберг е заставен да одобри изтеглянето на войските.



През 1890г. в Илинойс, Съединени американски щати е извършен първообразът на актуалното автомобилно рали.

През 1912г. Албания афишира своята самостоятелност от Османската империя с Декларацията от Вльора. Това е и националният празник на страната.

През 1919г. в Англия за първи път е определена жена - народен представител, нейното име е лейди Нанис Астор.

През 1943г. в иранската столица Техеран стартира една от най-важните срещи на ръководителите на Антихитлеристката коалиция - Франклин Рузвелт - Съединени американски щати, Уинстън Чърчил - Англия, Йосиф Сталин - Русия.



През 1974г. Джон Ленън организира последния си концерт. Легендата на Бийтълс пее на една сцена с Елтън Джон. Шест години по-късно той е погубен от Марк Дейвид Чапман.

През 1989г. в Канцлетър на Германия Хелмут Кол показва стратегия за обединяването на двете Германии.

През 1994г. след референдум в Норвегия е отхвърлено участието на страната в Европейския съюз. И до ден сегашен норвежците са отвън Евросъюза.

През 2016г. в самолетна злополука в Колумбия умира съвсем целият футболен тим на бразилския Шапекоензе. Това е една от най-големите футболни нещастия. Отборът пътува за Колумбия, където би трябвало да изиграе първия си мач от финала на Копа Судамерикана против колумбийския Атлетико Насионал. В злополуката умира и някогашният състезател на ЦСКА Фелипе Машадо. Впоследствие тимът е разгласен за длъжностен първенец и получава трофея.

На днешната дата са родени немския мъдрец и основоположни на теорията за комунизма Фридрих Енгелс. Руският лингвист и историк Дмитрий Лихачов, който е обвързван с доста проучвания за българската история. Роден е и артистът Ед Харис, футболистът Алесандро Алтобели, единствената българска шампионка в зимните олимпийски игри Екатерина Дафовска, както и едно от златните ни девойки Християна Тодорова, част от ансамбъла по художествена гимнастика, който завоюва бронзовите медали на Олимпиадата в Рио през 2016г.



На днешната дата умират българският художник Доньо Донев, известен най-много с творбата си Тримата простаци. Както и артистът и комедиант Лесли Нилсен.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР