През 1386 г., няколко дни след Коледа, огромна тълпа се

...
През 1386 г., няколко дни след Коледа, огромна тълпа се
Коментари Харесай

Изнасилване и последния рицарски дуел в Европа

През 1386 година, няколко дни след Коледа, голяма навалица се събира в парижки манастир, с цел да следи по какъв начин двама мъже се бият до гибел. Те би трябвало да потвърдят чия идея е обективна в очите на Бог. Драматичната история по същински случай за рицар, оръженосец и дама, се развива по време на унищожителната Стогодишна война сред Англия и Франция, когато противников войски плячкосват френските земи, полуда в обзела френския съд, схизма разделя църквата, мюсюлмански армии заплашват християнството, а протести, изменничества и чума излагат животите на всички на произвола на ориста.

В центъра на историята е Жан дьо Каруж, нормански рицар, таман завърнал се от борба в Шотландия, който научава, че брачната половинка му Маргьорит упреква оръженосеца Жак Льо Гри, остарелия другар на брачна половинка ѝ и негов сътрудник велможа, че я е изнасилил грубо. Рицарят завежда тъжба пред още ненавършилия пълноправие крал Шарл VI, висшия арбитър на Франция. На фона на гръмогласните изказвания на Льо Гри, че е почтен и подозренията в обвиняванията на към този момент бременната Маргьорит (както и за това кой е татко на детето ѝ), изпадналият в задънена улица съд постановява „ правосъден двубой “, поради който и нейната орис виси на косъм. Ако нейният брачен партньор и бранител загуби дуела, тя ще бъде наказана на гибел за лъжовно обвиняване.

Каруж и Льо Гри, бронирани от главата до петите, в последна сметка се срещат на оградено със стени полесражение в Париж пред голям брой фенове, в това число краля и редица благородници от неговите владения. Следва свирепа борба, в която и двамата бойци се изправят пред евентуално съдбовна развръзка. Изпълненият с принуждение и покруса епизод бил общоизвестен преди време поради характера на хипотетичното закононарушение, правосъдната невъзможност, която провокира и последвалия правосъден двубой – варварска и съмнителна традиция, която скоро по-късно бива прекъсната като процедура в Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР