Превръщането на Света София в Истанбул от музей в джамия

...
Превръщането на Света София в Истанбул от музей в джамия
Коментари Харесай

Руската православна църква: Неприемливо е превръщането на Света София в джамия

Превръщането на " Света София " в Истанбул от музей в джамия е " недопустимо " , разгласи почитан формален представител на Руската православна черква, представен от " Ройтерс ".

Президентът на Турция Реджеп Ердоган предложи да се върне статутът на джамия на солидната постройка от VI век, която в началото е построена като християнски храм, а през днешния ден е един от най-посещаваните туристически обекти в Турция и обект от международното завещание на ЮНЕСКО.
 Турция може да трансформира
Турция може да трансформира " Света София " още веднъж в джамия

Има апели да покажат заедно, " с първата молитва в Света София, че Турция не е остарялата Турция "

" Сега не можем да се върнем в Средновековието ", съобщи митрополит Иларион, ръководител на отдела за интернационалните църковни връзки към Московската патриаршия.

" Живеем в многополюсен свят, живеем в свят с доста вероизповедания и би трябвало да почитаме възприятията на вярващите ", означи той пред съветската държавна телевизия, представен от Интерфакс.

Митрополитът добави, че Руската православна черква не схваща претекстовете за превръщането на " Света София " в джамия. Според него зад този ход стои вътрешната политика.
 Ердоган се заиграл предизборно със
Ердоган се заиграл предизборно със " Света София "

Идеята му да трансформира базиликата от музей в джамия няма да се реализира, уверен анализатор

" Ние считаме, че при актуалните условия този акт е недопустимо нарушение на религиозните свободи ".

По-рано тази седмица турски съд изслуша случай за превръщането на " Света София " в джамия и заяви, че ще оповести решението по-късно този месец. Съдебният случай, импортиран от неправителствена организация, оспорва законността на решение от 1934 година за превръщането на " Света София " от джамия в музей.

Предложението е подложено на критика от други религиозни и политически водачи.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео и гръцкото държавно управление също приканиха Турция да резервира постройката като музей.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР