Превозвачите са категорични, че не бива да се включват второкласните

...
Превозвачите са категорични, че не бива да се включват второкласните
Коментари Харесай

Превозвачите с апел: Не разширявайте тол системата. Ще фалираме!

Превозвачите са безапелационни, че не трябва да се включват второкласните пътища в обсега на тол системата и да се подвига цената на прекосяване по пътищата.

Според тях измененията, които са планувани да влязат в действие през втората половина на годината, ще са спомагателен фактор, който ще се прибави към многото аргументи за банкрути на автобусни и транспортни компании.

" Ако тол системата се разшири, ще настъпят доста банкрути ", безапелационен бе пред БНР ръководителят на Камарата на автобусните превозвачи Васил Пиронков.

Най-засегнати ще са компаниите, които имат подписани контракти за обслужване на междуселищни линии, защото новите тол такси не са планувани при сключване на контрактите, а ще оскъпят в допълнение услугата. Това в комбиниране с отлива на пасажери и повишаването на горивата, ще доведат до банкрути.

Вероятно при уголемение на тол системата ще се стигне до увеличение на цената на автобусните билети, а главните артикули ще нарастнат, защото по-високите тол такси ще се калкулират в цената им.

В бюджета за 2022 година са заложени с 290 млн. лева повече доходи от тол системата вследствие на нарастването на таксите и включването в обсега на пътищата 2-ри клас.

През 2023 година се чакат в допълнение нарастване от още 40 млн. лева Така за 2023 година и 2024 година в бюджета би трябвало да влязат 520 млн. лева годишно от тол такси. За естествената поддръжка на пътищата са нужни най-малко 2,5 милиарда лева годишно, пресмятат специалистите.

" Трябва да преместим тежестта - да не е върху жителите, а върху тези, които износват повече ", безапелационен бе преди седмици районният министър Гроздан Караджов като мотив за повишаването на тол таксите и включването на още пътища в системата.

Само след дни, на 28 януари, следва среща сред превозвачите и специалистите от районното ведомство за разискване на измененията.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР