Превозвачите могат да подават в Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) заявленията

...
Превозвачите могат да подават в Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) заявленията
Коментари Харесай

От 1 до 15 април превозвачите кандидатстват за държавна помощ

Превозвачите могат да подават в Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) заявките си за
погашение на държавна помощ в поддръжка на разноските за стабилизиране на транспортния бранш от 1 до 15 април, оповестиха от пресцентъра на АПИ.

На 23 февруари Министерският съвет (МС) реши транспортните предприятия да бъдат подкрепени с до 50 млн. лева държавна помощ по мярката „ Помощ в поддръжка на разноски за стабилизиране на транспортния бранш в Република България “. За даването на
помощта има позитивно мнение от Европейската комисия (ЕК) за съгласуемост с разпоредбите в региона на държавните помощи и това дава опция да се пристъпи към изплащането ѝ. Определеният период за даването на помощта е до 30 юни 2024 година

Целта е с предоставената държавна помощ да се подкрепи транспортният отрасъл, който търпи обилни вреди от 2020 година до момента от пандемията от COVID-19, войната в Украйна, световните промени в комерсиалните пътища и логистичните вериги, забележителното нарастване на цените на горивата и нуждата от преориентиране на транспортните направления, което води до нараснали оперативни разноски за компаниите.

По данни от Националния статистически институт (НСИ) в интервала след началото на войната
оперативните разноски в бранша са се нараснали доста, което оказва сериозен напън
върху финансовото положение на товарните компании, като заплашва тяхната дарба да
оферират конкурентни цени и да поддържат оперативна успеваемост.

Постановлението на Министерски съвет планува помощта да се дава под формата на директни безплатни средства в размер до 4 млн. лева за транспортни предприятия, които имат лиценз за транспорт на товари.

Размерът ѝ ще се дефинира въз основата на съразмерно систематизиране, като за база се употребяват платените през 2023 година тол такси от колите над 3,5 тона, чийто размер е знак за размера на извършeните транспорти и ще бъде основа за размера на помощта.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР