Превод Пенчо Симов, сценография и костюми Даниела Николчова, музика Стефан

...
Превод Пенчо Симов, сценография и костюми Даниела Николчова, музика Стефан
Коментари Харесай

„Комичната илюзия“ в Театър Римски терми – Варна 2017

Превод Пенчо Симов, сценография и костюми Даниела Николчова, музика Стефан Здравески, хореография и театрален пердах Филип Миланов и Валери Миленков.

В основните функции ще забележим Цветина Петрова (Изабел) и Ненчо Костов (Клендор), който дебютира на сцената на Варненския спектакъл, дружно с Ивайло Иванов (Адраст) и Сабина Коен (Лиз). Участват още Стоян Радев (Жеронт), Гергана Арнаудова (Алкандра), Пламен Димитров (Придаман), Константин Соколов (Матамор) и Николай Кенаров (Тъмничар, Ераст и страж).


◊ РЕЖИСЬОРЪТ

“Пиесата на Корней, написана в александрини през XVII век, от дълго време ме впечатлява със съзнанието за своята превзетост посредством резултата на спектакъл в театъра “, изяснява интереса си към заглавието Васил Дуев. Изборът му не е озадачаващ, доколкото всички негови артистични изяви са подчинени не просто на любовта към изкуството, а на изкуството като задача: „ Театърът би трябвало да има дух и да дава. Да дава повече от познатото. Няма смисъл да се изследва нещо на сцената, което хората могат да видят в дома си или на улицата в същите мащаби. Театърът е живеене с висока температура и лична гравитация. “

Тази позиция, обвързвана безспорно с театралната хармония на „ Сфумато “ и неговите учители от НАТФИЗ проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев, Васил Дуев отстоява с всяка своя последваща режисура, без значение дали взе участие в нея като артист, режисьор, създател или всичко това дружно. За последния си моноспектакъл „ Всичко на масата “ по Чарлз Буковски той получава номинация ИКАР 2017 за основна мъжка роля, а постановката му е отличена с Награда за най-хубав театър на BALKAN THEATRE TIRANA FEST в Албания, Награда за театрален опит и иновация на Международния фестивал „ АКТЬОРЪТ НА ЕВРОПА “ в Ресен, Македония; Награда за най-хубав театър на Международния фестивал на монодрамата „ MONOACT “ в Печ, Косово. „ Всичко на масата “ взе участие в миналогодишното издание на Театър Римски терми във Варна, наскоро бе показан и в Международния фестивал на камерните театри „ LUDI 2017 “ в Русия.

Васил Дуев избра да се срещне в идващия си сценичен план с Варненския трагичен спектакъл, тъй като „ има доста артистичен дух, с доста мощна и надарена натрупа, която незабавно притегля към спектакли, артикулиращи любовта към театъра ". В „ Комичната заблуда “ режисьорът се концентрира върху концепцията за театъра като избавление. В рискован ключ персонажите минават през какви ли не премеждия, до момента в който най-после се озовават в театъра. Там всичките им проблеми, даже закононарушения наподобяват позволени и по някакъв метод извинени. В театъра има сякаш прошка за всевъзможни грехове...

Режисьорът в действителност работи върху две постановки, и двете доста истински и раздвижени – едната за Сцена Филиал, а другата за Театър Римски терми, където ще бъде първият премиерен театър. Особено автентично е решението на режисьора да употребява всички пространства на неповторимия археологически обект. Публиката ще следи обратите в орисите на героите, следвайки ги от една зала в друга.

Както в действителност в миналото са го правели античните римляни, за които термите са били обичано място за обществени контакти и публичен живот, за утеха и развлечения от всевъзможен темперамент. Посещението на термите отнемало часове, най-често целия следобяд. Всичко започвало с ритуала на къпането, чиято цел била последователното адаптиране на тялото към температурните разлики. От аподитерия (съблекалня) се влизало на първо време във фригидария (зала със студена вода), а по-късно в типидария (зала с топла вода), с цел да се стигне най-после до калдария (зала с гореща вода и басейни). При разкопките археолозите са разкрили тук доста артефакти – огромен брой архитектурни елементи, мрамотни и гранитни колони, увенчани с изящни римокоринтски капители и мраморни корнизи, които украсявали горната част на стените. Споменът за това величие на античния Одесос към момента витае в Римските терми и основава очарованието на днешния Театър Римски терми във Варна.

◊ ХУДОЖНИКЪТ

Даниела Николчова – сценограф и костюмограф

“Комичната заблуда “ е извънредно забавна пиеса, която дава доста благоприятни условия за креативно развихряне. Действието се развива през XVII век, а този интервал е доста плодороден. Епохата на барока е много разнообразна във формите, детайлите и цветовете. Костюмите са многопластови и имат мощно изразен контур. Цялото това благосъстояние ми беше от огромна изгода при скицирането на костюмите, тъй като дадох ход на въображението си да тълкувам силуета и детайлите от епохата, съчетавайки ги със актуалния текстил. Не работим единствено в ера. В сценографското и костюмографското съм вложила модерни препратки, обвързани с режисьорската идея за спектакъла.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР