„Превишението на нивото фини прахови частици е свързано с отоплението,

...
„Превишението на нивото фини прахови частици е свързано с отоплението,
Коментари Харесай

Нено Димов: Успяхме да парираме "зелените" комунисти за АМ "Струма"

„ Превишението на равнището фини прахови частици е обвързвано с отоплението, през нощта трафикът не е мощен. Видин и Париж са по-замърсени от София, тя е след 20-то място. Това не би трябвало да ни успокоява, въпросът е че сме измежду градовете, където има замърсяване с фини прахови частици “. Това разяснява министърът на околната среда и водите Нено Димов по Канал 3.

„ Домашното отопление употребява огромно количество въглища, има изпратена разпоредба за ограничаване на сяра и пепел във въглищата. Тя вкарва условия в количеството им в приложимост за бита. През предходната година сключихме със 7 общини контракти за замяна на инсталациите. Въглищата са доста значим източник на сила за България “, показа той.

„ Икономическата част е несъмнено значима, само че би трябвало да обърнем внимание на околната среда. RDF не може да размени въглищата, те са доста значими за нашата страна. Нивото на депониране би трябвало да падне под 10%. Има разлика от 25% която би трябвало да се употребява посредством изгаряне. Хората чакат първо да бъде вложено, след това да бъде позволено потреблението на тези горива “, съобщи Димов.

„ Зелените боклуци могат да са внасят, само че не с цел да се изгарят. Потокът, който минава през митницата, се разгласява. За RDF компаниите би трябвало да получат позволение от съответната страна за импорт, а и да се види къде може да бъдат изгорени “, сподели още той.

„ Има казус в Сливен, това е един от градовете, който покри условията за фини прахови частици. Разширяването на топлопреносната система е най-хубавия метод за качеството на въздуха, само че при съблюдаване на нормите от ТЕЦ-овете.

Те могат да се управляват, за разлика от семействата. Министерството е краен стадий за позволение, трябват мнения от районните инспекции, здравната ревизия. Даваме опция тежките процедури да бъдат съвместени. Тогава се редуцира периода с повече от 6 месеца “, изясни министърът.

„ Водите се ръководят от доста институции. Ние следим 52 язовира, 12 са за питейно водоснабдяване. Някои от другите са към едно дружество. Водата е доста скъп запас. Всеки има потребности, значимо е вода, която се употребява за битово-питейни потребности, да не се употребява за промишлени. На тях не им би трябвало толкоз чиста вода.

В Перник главният проблем са големите течове. Там дебитът е дребен. Имало е отклонение. Водата се усили, само че в последните дни отново понижа, несъмнено тъй като водата е замръзнала. Дългосрочното решение е понижаване на течовете. Това е проблем за огромен част от страната. За ВиК бранша се дават най-вече пари.

Подписали сме с ВиК оператори за над 800 млн. лв.. Проблемът с Перник е въпрос на ВиК оператора “, разяснява министър Димов.

„ През предходната седмица успяхме да парираме желанието на „ зелените” комунисти. За тях парите са движеща мощ, това е новият комунизъм. Можем да приемем автомагистрала „ Струма “ като екологичен план в региона “, приключи Нено Димов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР