Претенциите, подадени към застрахователните компании по задължителната застраховка “Гражданска отговорност”

...
Претенциите, подадени към застрахователните компании по задължителната застраховка “Гражданска отговорност”
Коментари Харесай

Абсолютен рекорд на претенциите за обезщетения по Гражданска отговорност

Претенциите, подадени към застрахователните компании по наложителната застраховка “Гражданска отговорност” за 2018 година, приближават 1 милиарда лева Това демонстрират данните на Комисията за финансов контрол. Това е с близо 50% повече от 2017 година Изплатените суми за предходната година са над 62 млн. лева и са със 100 млн. повече спрямо година по-рано.

Посочените суми удостоверяват изказванията на фирмите, че решението на Върховен касационен съд, с което се разшири кръгът от лица, които могат да желаят компенсации за неимуществени вреди, ще докара до сериозен растеж на парите, които се изплащат.

Данните на финансовия регулатор демонстрират още, че предявените искания през 2018 година надвишават приходите от наградата по наложителната лавица през 2017 година Тогава застрахователните компании са отчели 660 млн. лева, изплатените компенсации са 407 млн. лева

В началото на декември бяха обнародвани промени в Кодекса за застраховането, с които се разпорежда на Гаранционния фонд да изготви проектометодология за установяване на размера на компенсациите за имуществени и неимуществени вреди при гибел или телесно увреждане. Срокът за това е 6 месеца, а по-късно Комисията за финансов контрол, здравното и общественото министерство би трябвало да одобряват взаимна разпоредба за одобряването ѝ.

До влизане в действие на методологията за далечни родственици и лица, които са основали трайна прочувствена връзка, оптималният размер на обезщетение за неимуществени вреди е 5000 лева Това беше препоръчано от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, чието в началото предложение беше да има таван и за най-близкия кръг родственици, които са брачен партньор, дете и родител, до 20 000 лева при неимуществени вреди.

По време на дебатите по текстовете застрахователите показаха, че исковете от далечни родственици са се нараснали мощно след тълкувателното решение на Върховен касационен съд, а у нас постоянно се употребява практиката да се желаят по-високи компенсации за породени неимуществени вреди.

Данните на КФН за миналата година демонстрират, че предявените неимуществени искания са близо 5 пъти повече от имуществените. През 2018 година вторите са били 157,2 млн. лева по отношение на над 755 млн. за неимуществени.

............
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР