Престрелки между ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България за

...
Престрелки между ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България за
Коментари Харесай

Политически престрелки между ГЕРБ и ПП - ДБ за съдбата на първия управленски мандат

Престрелки сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " за ориста на първия управнически мандат. След като през вчерашния ден Бойко Борисов сложи въпроса за бюджета като основен за сформиране на кабинет, през днешния ден от Политическа партия и Демократична България го призоваваха, в случай че не може да извърши мандата, да го върне, с аргумента, че те имат проект за постоянен кабинет с втория мандат. Заплита ли се възела към съставянето на постоянно държавно управление и застраховане финансите на страната.

ГЕРБ да не обвързва бюджета с поддръжката за държавно управление, съобщи съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Асен Василев, ден откакто Бойко Борисов прикани парламентарните партии да решат по какъв начин да се спасят парите на страната - посредством повдигане на налози, рестрикции на харчовете или посредством изтегляне на нови задължения.

" Бюджетът не би трябвало да е залог за сформиране на постоянен кабинет. Ние доста ясно сме декларирали, че ще работим по бюджета и ще подкрепим бюджет с 3% недостиг, без нарастване на налозите. На база планът, който служебния кабинет пусна се видя, че това е безусловно допустимо. Вчера на конференцията видяхме каква е реакцията на остарялата политика към това предложение на служебния кабинет - или да се орежат всички обществени разноски, или да се вдигнат налозите, а не да се търсят запасите и спестяванията там, където ги има, и да се открият грешките в тези сметки. Това е остарелият метод на водене на политика, който направи от България една латиноамериканска страна. Ние държавно управление, което ще води такава политика, няма да подкрепим и по тази причина ясно сме споделили, че няма да подкрепим първи мандат и държавно управление с присъединяване на ГЕРБ ", изясни Асен Василев - съпредседател на " Продължаваме Промяната ".

От ГЕРБ обясниха за какво желаят политическа поддръжка за бюджета и за какво съгласно тях той се трансформира в основата за сформирането на държавно управление.

" Защото бюджетът дефинира визията за развиването на една страна. На база на параметрите на този бюджет излиза наяве, че ние би трябвало изтеглим заем, който ще доближи до 2025 година до 70 милиарда лева Или това са близо 33% от Брутният вътрешен продукт на страната. Някой дава ли си сметка по какъв начин се овладяват тези процеси. Тези процеси, съгласно мен, се овладяват само и единствено с едно устойчиво държавно управление, което има ясна визия и ясна политическа ориентировка и ясни цели. Това е. За страдание, " Продължаваме Промяната " на този стадий отхвърлят да дадат своята поддръжка за такова едно държавно управление и отговорността ще бъде тяхна, в случай че България бъде тласната към шести следващи безсмислени избори ", съобщи Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Съпредседателят на Демократична България ген. Атанасов прикани водача на ГЕРБ, в случай че не знае по какъв начин да осъществя първия мандат, да го върне, с претекста че от обединението имат визия за сформиране на държавно управление.

" Той желае ние авансово да се обвържем с някакъв мандат към него. Или предлага държавно управление, или връща първия мандат и да не ни слага условия, преди да е върнал мандата. Разбира се, че ще преговаряме с ГЕРБ, в случай че това го интересува. Но ще го създадем в Народното събрание под прожекторите и пред камерите ", сподели Атанас Атанасов, съпредседател на " Демократична България ", водач на ДСБ.

А Асен Василев посочи, че при неуспеха на първия мандат са подготвени да излъчат състав на кабинет и изясни на каква поддръжка ще разчитат:

" Ще беседваме, в случай че пристигна вторият мандат при нас с безусловно всички политически сили. Включително и с ГЕРБ, с Движение за права и свободи, с Българска социалистическа партия, с " Възраждане ", с Има Такъв Народ ".

От ГЕРБ предизвестиха " Продължаваме Промяната " и Демократична България да не разчитат на тяхната поддръжка за втория мандат, в случай че провалят първия.

" Ако няма държавно управление с първия мандат, няма да има държавно управление и с втория мандат. Защо да ги подкрепим? Нима те са първа политическа мощ, белким те имат по-добри специалисти от ГЕРБ, белким те са по-добри управленци от ГЕРБ, за какво да ги подкрепим? Ако няма държавно управление с първия мандат, няма да има държавно управление и с втория мандат ", сподели още Теменужка Петкова.

Следващата седмица ще стане ясно дали ще продължат лидерските срещи в опит за доближаване на позициите по сформиране на държавно управление и по параметрите на бюджета.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР