„Престъпни мотиви“: Експертите казват, че Фани Уилис просто „умело“ е използвала думите на Медоус срещу него

...
Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис изложи случая си
Коментари Харесай

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис изложи случая си срещу бившия началник на кабинета на Белия дом Марк Медоус в документ до федералния съдия, който провали опита на бившия сътрудник на Тръмп да избегне арест тази седмица.

Искането на Уилис дойде, след като съдията от окръжния съд на САЩ Стив Джоунс в сряда отхвърли исканията на Медоус и бившия служител на Министерството на правосъдието Джефри Кларк да спрат престъпника на Фултън процедури, което гарантира, че ще бъдат изправени пред арест тази седмица.

Медоус и Кларк подадоха молба за преместване на делата си във федералния съд с аргумента, че са действали съгласно служебните си задължения като федерални служители и че имат имунитет срещу обвинения, произтичащи от тези действия.

Джоунс, назначен от Обама, обясни, че федерален съд не може да блокира техния арест на щатско ниво, освен ако не „поеме юрисдикцията върху щатско наказателно дело“.

„ ясният законов език за премахване на наказателно преследване … не подкрепя разпореждане или временно спиране, забраняващо изпълнението или изпълнението на заповедта за арест от страна на окръжния прокурор Уилис“, пише Джоунс, добавяйки, че обвиняемите могат дори да бъдат изправени пред щатски процес, докато техните предложения за прехвърляне на делата към федералния предстои съд.

Уилис отхвърли предложението на Медоус да спре ареста му, отбелязвайки, че дори самият Тръмп „доброволно се е съгласил да се предаде на държавните власти, докато други обвиняеми вече са се предали.“

Джоунс е насрочил за понеделник изслушване по искането на Медоус да премести делото във федералния съд.

Уилис в 22-странично досие в сряда отхвърли твърдението на Медоус, че усилията му да помогне на бившия президент Доналд Тръмп отмени загубата му на изборите беше част от официалните му задължения.

„Той не демонстрира основание за обективно разумно убеждение, че действията му са били необходими и подходящи за изпълнение на задълженията му, докато доказателствата показват, че е имал лични или престъпни действия мотивация за действие", пише Уилис.

Адвокатите на Медоус твърдят в своята документация, че случаят Фултън е "точно видът държавна намеса в задълженията на федерален служител, която клаузата за върховенството на Конституцията на САЩ забранява и срещу които уставът за отстраняване защитава."

Но Уилис твърди, че "престъпното намерение" на Медоус подкопава неговия аргумент.

"Федералното отстраняване е предназначено да защити федералните функции от намеса на държавата, но това не беше риск през 2020 или 2021 г. и не е риск сега“, написа Уилис. „Вместо това, този случай се отнася до опити за намеса в държавните функции от страна на федерални служители без никакви собствени правомощия.“

В документацията се твърди, че обвиненията срещу Медоус са конкретно фокусирани върху действия, които той е предприел извън обхвата на работата му, включително присъствието му на „очевидно политическа“ среща в Белия дом на 20 ноември 2020 г. със законодатели от Мичиган, на която Тръмп ги засипа с неверни твърдения за изборни измами. На следващия ден Медоус се опита да свърже Тръмп с двама законодатели от Пенсилвания, което според Уилис също беше „ясно политическа дейност“. техните официални роли, за да повлияят на резултата от изборите.

Уилис твърди, че действията на Медоус са се фокусирали върху резултатите от изборите в Джорджия, включително пътуването му да наблюдава изборния одит в Грузия на 22 декември 2020 г. и последващото искане до държавен служител, предлагащ средства за кампанията, за да гарантира, че одитът е завършен до 6 януари 2021 г., не е част от служебните му задължения.

„По този начин ответникът изрично се е свързал с длъжностно лице от Джорджия от името на кампанията на Тръмп, което е политическа дейност, забранена от Закона за Hatch“, пише Уилис.

Искате ли ежедневен преглед на всички новини и коментари, които Salon може да предложи? Абонирайте се за нашия сутрешен бюлетин, Crash Course.

Прокурорът добави, че участието на Медоус в прословутото телефонно обаждане на Тръмп, изискващо от държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер да „намери“ достатъчно гласове, за да отмени загубата му, също е било забранена дейност.

„Тъй като на ответника е забранено по закон да използва властта или влиянието си, за да се намеси или да повлияе на резултата от избори или по друг начин да участва в дейност, насочена към успеха на г-н Тръмп като кандидат за президентството, всяка една от тези дейности попада извън обхвата на задълженията му“, пише Уилис.

Уилис цитира федерално разследване на нарушенията на Hatch Act от администрацията на Тръмп, цитирайки Медоус, казал на следователите по това време, „никой извън Белтуей наистина не го е грижа“ за нарушенията на Закона за Хач.

Бившият федерален прокурор Андрю Вайсман, който е служил в екипа на специалния прокурор Боб Мюлер, похвали Уилис за „умелото“ използване на собственото изявление на Медоус срещу него.

„Мисля, че на съда ще му пука“, написа той в X, бивш Twitter.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР