Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков припомни думите

...
Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков припомни думите
Коментари Харесай

Песков към Макрон: В Запорожката АЕЦ не е имало и няма тежки оръжия

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков напомни думите на съветския водач Владимир Путин, че в Запорожката атомна електроцентрала не е имало и няма тежки оръжия, това може да бъде доказано от чиновниците на МААЕ, намиращи се там. Така представителят на Кремъл разяснява изказването на френския президент Еманюел Макрон за реализиране на договорености за евакуиране на тежкото въоръжение от АЕЦ, оповестяват съветски медии.

" Искам да ви напомня думите на президента Путин, че на самата станция не е имало тежко оръжие. Тези чиновници на МААЕ, които са там денонощно, могат ясно да потвърдят това “, добави още Песков.

„ Но ние продължаваме контактите с МААЕ, ние се интересуваме от тези контакти, високо ценим равнището на нашето взаимоотношение и ще ги продължим “, добави Песков.

Във вторник Макрон сподели, че сега се разискват съответни стъпки за евакуиране на оръжия от АЕЦ. Според него „ е реализирано съглашение за изтеглянето на тежките и леки въоръжения и в този момент полемиките се концентрират върху практическите стъпки за тяхното използване “.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси организира среща в Париж с премиера на Украйна Денис Шмихал, по време на която разискаха организирането на зона за сигурност на станцията и нови задачи на организацията.

Запорожката АЕЦ е най-голямата настояща атомна електроцентрала в Европа. Русия я пое под надзор на 28 февруари, в първите дни на специфична военна интервенция в Украйна. Станцията продължи да работи обикновено. В началото на септември той беше посетен от задача на МААЕ, ръководена от Гроси. След като делегацията напусна оборудването, чиновниците на МААЕ останаха там като наблюдаващи. По-късно организацията разгласява отчет, призоваващ за основаване на зона за сигурност към Запорожката АЕЦ за попречване на повреди заради военни дейности.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР