Преработвателите на слънчоглед обвиниха държавата, че толерира земеделците и изкривява

...
Преработвателите на слънчоглед обвиниха държавата, че толерира земеделците и изкривява
Коментари Харесай

Най-големият завод за олио в България спря да работи

Преработвателите на слънчоглед упрекнаха страната, че толерира земеделците и изкривява пазара

Удължаването на възбраната за импорт на украински слънчоглед след 15 септември няма да помогне на зърнопроизводителите, а само ще затрудни и ощети преработвателите. Вече има фабрики за олио, които краткотрайно са затворили поради липса на суровина, като да вземем за пример най-големият преработвател на слънчоглед у нас в с. Разделна, Варненско.

Това оповестиха от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България на конференция, във връзка оповестеното от земеделския министър Кирил Вътев искане на страната ни Еврокомисията да удължи забраната за импорт на украински слънчоглед до края на годината.

Производителите на олио упрекнаха страната, че толерира един бранш за сметка на различен и по този начин изкривява пазара.

" Не е в интерес и на производителите на слънчоглед да задържат продукцията си, тъй като трендът на цените от май предходната година е единствено надолу. Цените продължиха да падат и след въведената през април тази година възбрана за импорт на украински слънчоглед в пет страни от Източна Европа ", съобщи Яни Янев, ръководител на сдружението на преработвателите.

Както е известно, зърнопроизводителите имат на склад към 600 хиляди т слънчоглед от миналогодишната годишна продукция, който не съумяха да продадат. В същото време стартира жътвата на новата годишна продукция, само че земеделците не желаят да продават даже и старите количества в очакване на растеж на цените.

" Ние им предлагаме интернационалната цена - сега тя е 800 лева на звук, доставен до пристанище Варна. Производителите обаче не продават на тази цена, само че в случай че продължат да задържат слънчогледа, ще изгубят повече ", сподели Янев. На въпрос каква цена търсят зърнопроизводителите, той отговори: " Те желаят ние да кажем цената, а ние стъпваме на тази на интернационалните пазари ".

Припомняме, че предходната година цената на слънчогледа, на която българските земеделци продаваха на заводите за преработка достигна приблизително 1200 лева за звук и това провокира мощно повишаване на олиото в комерсиалната мрежа. В следствие при отварянето на безмитния импорт на украински слънчоглед за Европа цената на слънчогледа потегли надолу и продължи да пада, даже откакто през април в пет източноевропейски страни, в това число и България, бе въведена възбрана за импорт от Украйна.

Преработвателите показаха, че избират да изкупят целия български слънчоглед, само че той не е  достатъчен, с цел да натовари индустриалните им мощности. Налага се импорт от най-малко 1.5 млн. тона суровина и за тях вносът от Украйна е извънредно значим, с цел да произведат конкурентна продукция за експорт. 80% от продукцията на огромните български маслобойни се изнася, а в последните години България стана един от най-големите експортьори на слънчогледово олио в света.

Цената на олиото за вътрешния пазар няма да се повлияе от проблемите ни със земеделците, увериха преработвателите. За облекчаване на вътрешния пазар на олио са нужни единствено 250 хиляди тона слънчоглед годишно и това количество е обезпечено от произодителите на олио. Освен това не е спряла работата на дребните маслобойни, които съумяват да купуват по-малки количества слънчоглед от земеделците.

Ако заводите за олио краткотрайно затворят, то може да се разчита и на импорт на олио от Румъния, където няма такива проблеми сред производители и преработватели, уточни Янев.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР