Препоръките на властите на Украйна към грузинския посланик Георгий Закарашвили

...
Препоръките на властите на Украйна към грузинския посланик Георгий Закарашвили
Коментари Харесай

Тбилиси обвинява Киев, че само изостря двустранните отношения заради Саакашвили

Препоръките на управляващите на Украйна към грузинския дипломат Георгий Закарашвили да се върне в Грузия и да организира съвещания поради обстановката с някогашния президент на Грузия Михаил Саакашвили, са последна форма на изостряне на връзките, съобщи грузинското външно министерство.

„ Министерство на външните работи на Грузия показва дълбока угриженост по отношение на решението на управляващите на Украйна посланикът на Грузия да напусне територията на страната за съвещания. Тези дейности съставляват последна форма на изостряне на дипломатическите отношение и е тъпо, че формален Киев прибягва до такива похвати във връзка с другарски страни и нации “, се споделя в известието.

От министерството акцентират, че решението на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), който не почете настояването на юристите на Саакашвили за освобождението му по здравословни аргументи, демонстрира " най-високите стандарти на отбрана на правата на Михаил Саакашвили " в Грузия.

„ На фона на такова развиване решението на управляващите в Украйна нанасят сериозна щета на стратегическите връзки сред двете страни и съставляват директна интервенция във вътрешните работи на суверенна страна “, съобщи външнополитическото ведомство.

" Именно заради обстоятелството, че Украйна се намира в дейна фаза на войната, грузинската страна, осъзнавайки огромната си отговорност в региона на интернационалните връзки, изключително във връзка с своите сътрудници, на този стадий се въздържа от какъвто и да е спомагателен отговор на стъпките, подхванати от украинската страна, и от по-нататъшно утежняване на двустранните връзки с нея, което би довело до невъзможност в така и така комплицираната обстановка ", се споделя в изказването.

БГНЕС напомня, че през вчерашния ден президентът на Украйна Володимир Зеленски изиска от грузинския дипломат в Киев да се върне вкъщи и да се опита да " избави " хвърления в пандиза някогашен водач Михаил Саакашвили, който е и украински жител, след излъчени фрагменти, показващи, че наподобява отпаднал.

" Днес подредих на Министерството на външните работи да извика грузинския дипломат в Украйна, да изразим нашия изострен митинг и да го помолим да напусне Украйна в границите на 48 часа, с цел да организира съвещания със своята столица ", съобщи Зеленски в Twitter.

Саакашвили, който беше отпред на Грузия от 2004 до 2013 година, беше вкаран в пандиза през 2021 година, откакто се завърна от заточение, по обвинявания в корист с власт, които правозащитните организации осъждат като политически стимулирани.

Зеленски желае Саакашвили, който той направи украински жител през 2019 година, да бъде изместен в клиника в Украйна или на Запад. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР