Преподаватели от СУ Св. Климент Охридски сигнализираха, че отоплителната инсталация

...
Преподаватели от СУ Св. Климент Охридски сигнализираха, че отоплителната инсталация
Коментари Харесай

Бивш ректор на СУ: Държавата е собственик и трябва да прави ремонтите

Преподаватели от СУ " Св. Климент Охридски " алармираха, че отоплителната апаратура на Ректората, която е сграда-паметник, прелива от покрива и разрушава фасадата. От управлението на университета отхвърлиха да застанат пред камера. Темата обаче разяснява пред bTV някогашният ректор на СУ проф. Иван Илчев. Според него притежател на постройката е страната и тя би трябвало да прави ремонт.

Той е безапелационен, че, с цел да не се стига до този резултат, всяка година би трябвало да се поставят избрани грижи, само че не доближават средства за задачата.

Проф. Илчев посочи, че през последните 20 година повече пари са отпускани на университета по време на ръководството на Тройната коалиция и за 130-ата годишнина на ВУЗ-а, като вторият път огромна част от средствата са отишли за ремонт на общежитията.

" Това е обществена държавна благосъстоятелност, ние сме ползватели, а притежател е страната. Както хазяинът би трябвало да прави ремонт на един апартамент - наемателят може да поеме част от ремонта, само че главното обвързване е на хазяинът ", разяснява проф. Илчев.

По думите му с изключение на в Ректората, университетът се обитава в още четири здания, монументи на културата - Ботаническата градина, Журналистическият факултет, Биологическият факултет и Богословският факултет.

Бившият ректор на най-старото висше учебно заведение у нас съобщи, че по време на неговия мандат Ректоратът е бил оцветен, заменена е дограмата, заменени са осветителните тела и е ремонтирана библиотеката.

" Английските дворове, за жалост, са в окаяно положение. 2012 година съм водил Бойко Борисов, (...) тогава го заведох на един от прозорците и му споделих: " Г-н министър председател, не е ли срамно националният университет да е в такова положение. " Той изхъмка и нищо не последва. Разходите на СУ за поддръжка на постройките са доста по-големи от на всички останали университети ", сподели още той.

Проф. Илчев беше безапелационен, че взаимни отстъпки с Гоце Делчев не би трябвало да се вършат на идната среща на Българо-македонската комисия, която би трябвало да почисти противоречивите исторически въпроси сред двете страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР