Препис: Робърт О`Брайън за Face the Nation, 24 септември 2023 г.

...
Следва препис от интервю с бивш съветник по националната сигурност
Коментари Харесай

Следва препис от интервю с бивш съветник по националната сигурност Робърт О'Брайън, излъчено в неделя, 24 септември 2023 г. , относно „Face the Nation.“

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Сега се обръщаме към Робърт О'Брайън. Той е бил съветник по националната сигурност при бившия президент Тръмп и се присъединява към нас тази сутрин от Парк Сити, Юта. Посланик, добре е да сте тук с нас.

РОБЪРТ О'БРАЙЪН: Приятно ми е да съм с теб, Маргарет. Благодаря ти.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Искам да ви попитам за редица въпроси, свързани с националната сигурност. Но искам да започна с тази идея за потенциално затваряне на правителството. От гледна точка на националната сигурност, какво мислите, че е посланието към света, когато основните въпроси на управлението изглеждат политически непреодолими и правителството се прекратява?

РОБЪРТ О'БРАЙЪН: Добре, какво казвахме в NSC и администрацията на президента Тръмп бяха икономическата сигурност като национална сигурност. И ние имаме твърде голям дълг и трябва да го овладеем. Мисля, че говорителят Маккарти свърши чудесна работа и договори добра сделка. И мисля, че би било чудесно, ако републиканците застанат зад говорителя Маккарти. Но разбирам защо има загриженост относно размера на дълга. И разбирам разочарованието на някои от членовете на Републиканската партия. Искам да кажа, разбираемо е.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Да, имам предвид, републиканците възразиха дори срещу приемането на разходите за отбрана на този етап. Не сме ли в някакъв опасен момент?

РОБЪРТ О'БРАЙЪН: Е, аз се обявих в полза на приемането на NDAA. И мисля, че много други консерватори като Майк Галахър и Майк Уолц и някои други го направиха, така че мисля, че трябва незабавно да приемем този законопроект за отбраната.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Вие бяхте пратеник на заложниците при президента Тръмп преди да станеш негов съветник по националната сигурност. И вие помогнахте да върнете трима граждани у дома от Иран. Тази седмица видяхме редица американци да се завръщат в много щастлива среща. Siamak Namazi Emad Shargi, Morad Tahbaz, защо последната администрация не успя да ги измъкне? Защо е толкова трудно да върнеш у дома американци от Иран?

РОБЪРТ О'БРАЙЪН: Е, имахме безпрецедентен успех в администрацията на Тръмп. Както знаете, Маргарет, върнахме у дома над 58 заложници от страни по целия свят, Северна Корея, Иран, Русия и- но имахме основно правило, нямаше да плащаме откуп. И тъй като бях толкова доволен да видя Сиамак, Мурад и другите да се прибират, имах чувството, че съм ги провалил, като не съм ги върнал у дома. Но ние нямаше да платим 6 милиарда долара, нямаше да платим милиард плюс на заложник, защото това създава пазар за заложници, прави вашият син паспорт струва един милиард долара. И затова се притеснявам, че американците, пътуващи в чужбина, ще бъдат насочени от страни като Русия, Китай и Иран, но също и от терористични организации, които знаят, че могат да получат голям откуп, ако ние- ако платим такива такси. И просто не бяхме подготвени да го направим. Но имахме безпрецедентен успех, като върнахме у дома американци от цял ​​свят. Другият въпрос, Маргарет, е какво ще направи Иран с тези пари? Видяхме това с JCPOA. Те взеха тези пари и ги похарчиха за тероризъм и за балистични ракети за ядрени програми. Страхувам се, че ще построят повече дронове, които убиват украинци с парите, които току-що им дадохме. Затова съм развълнуван да видя Сиамак, Мурад и другите вкъщи. Но аз съм много загрижена за външния вид на сделката.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Е, както знаете, настоящата администрация би възразила, че тези средства се държат в ограничена сметка в Катар, точно като те бяха държани в ограничен акаунт в Южна Корея при администрацията на Тръмп, където Иран имаше достъп. Така че те имаха трудности да стигнат до тези пари. Защо това не е достатъчно ниво на защита?

РОБЪРТ О'БРАЙЪН: Ами президентът на Иран дойде на Общото събрание на ООН миналата седмица и каза, че ще използва парите както пожелае. Това са държавните пари на народа на Иран и той ще ги използва както си иска. И трябва да разберем, Маргарет, че парите са заменими. Така че парите, които харчат сега за детски болници и за храна, ще ги използват за военните и за тероризма и ще вземат тези пари и ще ги заменят с друга програма. Така че парите са заменими, тези пари отиват при режима в Иран. Това е терористичен режим. Това е най-големият държавен спонсор на тероризма и ще убие много хора, за съжаление.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Трябва ли да се забрани пътуването до Иран?

РОБЪРТ О'БРАЙЪН: Аз вярвай така. Абсолютно. Проблемът е- дали това се случи след JCPOA, когато платихме стотици милиони на заложник, цената се покачи под-за- цената се покачи от Обама до Байдън, но веднага щом пуснаха няколко заложници, Джейсън Резаян и други, те току-що възстановиха запасите от заложници. И те отидоха и взеха още няколко двойни граждани, които посещават семейство в Иран и ги взеха за заложници. Така че трябва да спрем американците да ходят в Иран. Но трябва да започнем да мислим и за това, че американците отиват в Китай и Русия, където вземат заложници и използват това срещу нас.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Искам да ви попитам за националната сигурност, както се отнася до нея и за предстоящите избори в САЩ. Бяхте много ясни, че Джо Байдън спечели изборите през 2020 г., вие помогнахте за прехода на властта между администрациите. CNN съобщи, че сте обмисляли да подадете оставка след шести януари. Този доклад верен ли е?

РОБЪРТ О'БРАЙЪН: Това е неточен доклад. Никога не съм мислил да подавам оставка. Чувството ми като съветник по националната сигурност е, че сте поели работата за добрите и лошите дни и-- 

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: -- Това беше доста лош ден.

РОБЪРТ О'БРАЙЪН: Беше лош ден, но знаете ли, имахме Споразуменията на Ейбрахам. Имахме Сърбия, Косово. Накарахме НАТО да харчи пари, за да се защити, което сега помага на Украйна. Така че президентът Тръмп имаше наистина, наистина успешна външна политика. Но имаше и лоши дни. И това беше лош ден, но щях да остана за президента и за американския народ. И за щастие имах много сенатори и конгресмени, които протегнаха ръка и казаха: „моля, останете“. Имаме чужди противници, Китай и Русия, които искат да се възползват от хаоса. И така, Майк Помпео, Джон Ратклиф и аз, екипът по национална сигурност, Крис Милър в отбраната, останахме и изпратихме силно послание на китайците, изпратихме силно послание - послание на руснаците, че американският народ е обединени, че оставаме фундаментално силни. И ние няма да им позволим да се възползват от каквито и да било вътрешни политически раздори в Съединените щати. И мисля, че това послужи добре на президента и мисля, че послужи добре на американския народ.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Е, предвид ролята на Доналд Тръмп в събитията, довели до този ден, чудя се дали бихте служили в втора администрация на Тръмп?

РОБЪРТ О'БРАЙЪН: Виж, имах страхотна работа като съветник по националната сигурност и като пратеник за заложници и служех добре на страната, мисля. Но винаги трябва да изчакате и да видите какво ви моли президентът на Съединените щати и какво иска да направи вашето семейство. Но аз съм израснал в домакинство с баща, който беше морски пехотинец, и майка, която беше голям патриот, между другото, днес е нейният 80-ти рожден ден, така че честит рожден ден, мамо. И усещането ми е, че ако президентът ви покани да служите, а аз имам деца, които служат в армията, вие поздравявате и казвате „да“. Но това наистина зависи от президента Тръмп, ако той спечели, което в момента, според The ​​Washington Post, той е нагоре с 10 пункта. Така че изглежда добре за него. Но това зависи от него и моето семейство.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Нямаш ли съмнения?

РОБЪРТ О'БРАЙЪН: Е, мисля, че ще има страхотен отбор. И мисля, че трябва да се върнем - Америка изглежда слаба сега. Ние не сме слаби, ние сме фундаментално силни. Но Америка изглежда много слаба в момента. Трябва да се върнем към позицията на мир или сила, или ще имаме истински проблеми с Китай, Русия и Иран в бъдеще. И така мисля, че всеки, който вярва в мира чрез сила и е помолен да служи и има опит да го направи, трябва- трябва да го направи и да защитава Америка. Абсолютно.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: И знам, че не можете да говорите за подробностите на двете разследвания, заведени от специалния прокурор Джак Смит, защото бяхте призован, така че трябва да оставим тази част от разговора тук. Робърт О'Брайън, благодарим ви много, че се присъединихте към нас във Face the Nation. Ще се върнем веднага.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР