Преминат е прагът за възстановяване на екосистемата на Варненския залив

...
Преминат е прагът за възстановяване на екосистемата на Варненския залив
Коментари Харесай

Екосистемата на Варненския залив и канала не можела да се възстанови лесно

Преминат е прагът за възобновяване на екосистемата на Варненския залив и канала. За това сигнализираха общинските съветници на Демократична България. Те се базират на мнението на проф. Снежана Мончева от Института по океанология във Варна.

Аналитично проучване на Басейнова дирекция демонстрира, че има отклоняване от нормативно откритите стойности по индикатор бпк 5, ph, общ азот, амониев азот, ортофосфати, общо фосфор.

И през днешния ден има сигнал за мъртва риба - хамсия, зарган и скариди по южния бряг на езерото край село Константиново . Там пясъкът е безусловно затрупан с мъртва риба. Информацията е доказана от Басейнова дирекция " Черноморски район ", а сигналът към този момент е подаден в РИОСВ-Варна. Дали мъртвата риба има общо със замърсяването с фекални води поради скъсания водопровод занапред ще се открива.

Според проф. Мончева повредата в езерото води до замърсяване на фитопланктона. Тя предлага да не се употребяват риба и миди, уловени във Варненското езеро .
 Прокуратурата се зае със замърсяването на Варненското езеро с фекални води
Прокуратурата се зае със замърсяването на Варненското езеро с фекални води

Възложена е инспекция на Регионална инспекция за опазване на околната среда

От фондация " Гея " са обезпокоени и че замърсяването може да докара до два казуса - със стоплянето на водата фитопланктонът да задуши жителите на езерото, а токсичните субстанции от езерото да застрашат 60 типа предпазени птици . Варненското езеро е единствената мокра точка сред Шабленското и Дуранкулашкото езеро на север и Бургаското езеро на ю г и всички те са част от предпазеното пространство за птици по " Натура 2000 ".

Според ДБ-Варна има заплаха България ида бъде глобена и от Европейска комисия за това замърсяване.

Общинските съветници от Демократична България са възмутени от обстоятелството, че четири институции мълчат девет месеца . Общинските съветници са изпратили писма до институциите, както са внесли и оферти за изключителна сесия на Общински съвет - Варна. Според Демократична България казусът може да заплаши и туристическия сезон във Варна.
 Фекални води се изливат във Варненското езеро от месеци, до момента в който Регионална инспекция за опазване на околната среда и ВиК се съдят
Фекални води се изливат във Варненското езеро от месеци, до момента в който Регионална инспекция за опазване на околната среда и ВиК се съдят

За повредата е било сигнализирано още през септември

От Демократична България задават въпрос и за какво Регионална инспекция за опазване на околната среда постанова санкция на 06.03.2020 г, в случай, че общината е известена на 20.08.2019 година РЗИ не е уведомила и жителите за казуса.

Тръбопроводът в езерото е на 80% открит , т.е. в никакъв случай не е бил заровен на 3 метра под дъното, както би трябвало и за което са употребявани 5 милиона евро, като 75% от тях са евросредства , настояват общинските съветници и демонстрират сонарна фотография. В новата поръчка са заложени 640 хиляди за изкопаване, само че изкопаване на какво? Ако ще заравят единствено частта, която ще ремонтират, по какъв начин ще върви останалата по дъното, е идващият въпрос на Демократична България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР