Премиерите на Полша, Чехия и Словения пътуваха до Киев и

...
Премиерите на Полша, Чехия и Словения пътуваха до Киев и
Коментари Харесай

Чешкият, полският и словенският премиери се срещнаха със Зеленски в Киев

Премиерите на Полша, Чехия и Словения пътуваха до Киев и се срещнаха лице в лице с украинския президент Вoлoдимир Зеленски, с цел да покажат поддръжката на Европейски Съюз за страната.

Тук свободата се бори против света на тиранията. Именно тук бъдещето на всички ни виси на косъм “, сподели полският министър председател Матеуш Моравецки по време на пътуването.

Самото то се случи, когато кметът на Киев наложи полицейски час в столицата, предупреждавайки за „ сложен и рисков миг “, защото съветските войски ускоряват бомбардировките.



Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че визитата е „ мощен знак за поддръжка “ в сложен миг, който е оценен.

Целта на визитата е да се удостовери недвусмислената поддръжка на целия Европейски съюз за суверенитета и независимостта на Украйна “, написа чешкият министър председател Петр Фиала във Фейсбук.

Фиала добави, че задачата на визитата е да се показа „ необятен пакет “ от поддръжка за страната. Освен със Зеленски, който поддържа контакт със западните водачи след експлоадирането на войната, те се срещнаха и с украинския министър председател Денис Шмихал.

Европа би трябвало да подсигурява независимостта на Украйна и да подсигурява, че е подготвена да помогне за възобновяване на Украйна “, написа Моравецки в Twitter, когато разгласи пътуването.

Together with Deputy PM Jarosław Kaczyński, PM @P_Fiala and PM @JJansaSDS we are going to Kiev to meet President @ZelenskyyUa and PM @Denys_Shmyhal. Europe must guarantee Ukraine`s independence and ensure that it is ready to help in Ukraine`s reconstruction.
— Mateusz Morawiecki (@MorawieckiM) March 15, 2022

Полският вицепремиер Ярослав Качински също пътува с водачите от Европейски Съюз.

Словенският министър председател Янез Янша сподели, че визитата ще изпрати посланието, че „ всякога в Украйна е европейски път “, във връзка с молбата на страната за присъединение към блока, която в този момент се преглежда от Европейската комисия.

Полша и Словения се застъпиха за интензивен развой за присъединение на Киев, макар че този вид на процедура беше отсрочен по време на двудневната среща на върха във Версай.

През последните две години обсъждахме огромни европейски полезности. Предимно научен спор “, написа Янша в Twitter. „ Тогава внезапно разбрахме, че тези съществени европейски полезности в действителност съществуват. И че са застрашени. И че европейците ги пазят. С живота си. В Украйна. “

Тримата представители осведомиха ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел в периферията на срещата във Версай, удостовери представител на Съвета.

По време на този диалог Мишел е признал нуждата от изложение на поддръжката на Европейски Съюз за Украйна, само че уточни опасности за сигурността, свързани с събитията в Киев, написа Euronews.

Мишел и фон дер Лайен са получили удостоверение за пътуването в понеделник вечерта.



Срещата на върха във Версай беше неофициална и не бяха признати публични изводи, което значи, че тримата министър председатели не получиха формален мандат от сътрудниците им от Европейския съвет.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР