Премиерите на България, Гърция и Румъния – Николай Денков, Кириако

...
Премиерите на България, Гърция и Румъния – Николай Денков, Кириако
Коментари Харесай

Във Варна България, Гърция Румъния осъдиха атаките на „Хамас“

Премиерите на България, Гърция и Румъния – Николай Денков, Кириако Мицотакис и Йон-Марчел Чолаку осъдиха нападението на палестинската формация „ Хамас “ над Израел.

Тримата организираха тристранна среща в резиденция „ Евксиноград “ край Варна с главен акцент – транспортната, енергийната и цифровата съгласуваност на района, заяви министър председателят Николай Денков, обобщава БНР.
„ Европа повече не може да си разреши да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват прилежащите страни, да няма енергийна съгласуваност и по този метод да се оказва подвластна от външни фактори “.Основен акцент на срещата беше районната съгласуваност
и по-конкретно планът за кулоар от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с опция за удължение към Молдова.

Идеята е по трасето да бъде построена съвременна транспортна, информационна и енергийна инфраструктура, която ще засилва икономическите, а и политическите връзки сред включените страни.

Срещата бе инициирана от Николай Денков при визитата му в Атина през август. Тогава бе декларирана позиция от българска страна, че бъдещият кулоар ще действа още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на Шенгенското пространство и границите сред тях отпаднат.
Всички проблеми през днешния ден имат извънредно значим надрегионален аспект, обвързван с това, което се случва в Украйна. С това, което виждаме от два дни, че се случва в Израел. Европа повече не може да си разреши да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват прилежащите страни, да няма енергийна съгласуваност и по този метод да се оказва подвластна от външни фактори. Това сподели министър председателят Николай Денков и заключи какви тематики са били наранени на срещата.
„ Всички ние би трябвало да бъдем дружно във всеки един смисъл на думата дружно. И като политическа позиция, и като общи полезности, които да отстояваме всеки един ден в работата си. И като развиване на нашата съгласуваност, от която зависи нашето бъдеще “, сподели още българският министър председател, представен от БНР.
Срещата ни е помрачена от терористичното нахлуване над Израел. Цяла Европа и целият свят осъжда ужасяващите картини с отвличания на доста хора и доста жертви и признаваме правото на Израел да се пази. Това би трябвало да завърши по-скоро. Това съобщи министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис в Евксиноград.
Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис акцентира упоритостта на Гърция за водеща енергийна роля на Балканите.

Румънският министър председател Йон-Марчел Чолаку съобщи, че е належащо да се построи нов мост над Дунав сред Гюргево и Русе, да се усили потенциалът за корабоплаване по реката. Той акцентира, че различен акцент в диалозите е било
присъединението на България и Румъния към Шенген:„ В момента Румъния извършва всички механически условия към този момент повече от 10 години. Усилията, които поставя България напоследък да завърши всички отворени каузи във връзка с правовата страна, към този момент са завършени. Комисията също признава това и се надяваме, че в идващия интервал бихме могли да обсъждаме на практика както с комисията, по този начин и с Европейския парламент, само че и сред двете страни, които вземат участие “.
Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас изрази вяра до края на годината да бъде взето позитивно решение за участие на България и Румъния в Шенген:
„ И двете страни са постигнали забележителен прогрес що се отнася до миграционния напън, само че също по този начин са тествани и веригите на доставки в Европа. Затова аз се надявам, дори съм уверен, че до края на годината ще можем да вземем позитивно решение за Шенген и всички работим интензивно за реализиране на тази цел “.
София и Букурещ посрещат всички тематики с общи позиции, това се акцентира с обща декларация, която одеве подписахме, съобщи гръцкият министър председател. Гърция има водеща роля за енергийната съгласуваност. Продължаваме да влагаме във ВЕИ и желаеме да превърнем целия район в център на интернационална съгласуваност и транспорт на зелена сила, нещо, което изисква развиването на електропреносните мрежи на страните ни, с цел да можем да осъществяваме визията си.

„ Европейският път на Западните Балкани може да бъде лост за непоклатимост в района. Гърция е най-старият член на Европейски Съюз и поддържа европейската вероятност към този момент 20 година още от срещата в Солун през 2003 година “, добави Мицотакис.

„ България и Румъния извършват изискванията за присъединение в Шенгенското пространство, само че това не го взема решение Европейската комисия. Решението за Шенген се взема от държавите-членки, не от Европейска комисия, тъй че имаме още един прозорец на опция, по този начин да се каже, само че аргументите, които изредих, че двете страни са се застъпили по необикновен метод по време на засиления миграционен напън, и двете страни ни помогнаха в гарантирането на безпроблемна търговия и придвижване по време на пандемията и в този момент. И двете страни са подготвени да поемат отговорност за външната граница на Европейски Съюз. Всички планети са се подредили за едно вярно решение до края на годината. Този следобяд ще се срещна с австрийския канцлер във Виена, Стискаме палци, ще стигнем до там “, сподели Схинас.

Това сподели заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в отговор на въпрос по кое време страната ни и северната ни съседка ще са част от Шенген.

„ Шенген е най-безопасната зона за пътешестване. Присъединяването на България и Румъния ще усили равнището на нашата групова сигурност, това значи по-добър надзор на външните граници. До края на годината се надявам, че ще вземем работещо решение за Шенген “, сподели още Маргаритис Схинас.

„ Забелязвам един подем в Европа и южната част на Европа. Виждаме европейският район във водеща позиция. Сега има мощни държавни управления “, добави Схинас.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР