Премиерът в оставка Николай Денков подаде сигнал до адхок прокурорката

...
Премиерът в оставка Николай Денков подаде сигнал до адхок прокурорката
Коментари Харесай

Денков подаде сигнала против Сарафов - натискал Живко Коцев за оставката

Премиерът в оставка Николай Денков подаде сигнал до адхок прокурорката Даниела Талева поради " основателни подозрения за евентуалното осъществяване на закононарушение от страна на и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов ". Това оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Фактите и условия са станали известни на Денков при осъществяване на служебните му отговорности на министър-председател на България, прибавят оттова.

Въз основа на вербален и писмен отчет от Живко Коцев, основен секретар на Министерство на вътрешните работи, премиерът е подал сигнал до Талева и е уведомил публично министъра на правораздаването в оставка Атанас Славов.

Подобна поръчка Денков направи още през вчерашния ден.

В сигнала се показва, че на Коцев е оказван психически напън да подаде оставка на 3 април 2024 година - и от Сарафов, а по-късно и от вътрешния министър Калин Стоянов.

" По данни на Живко Коцев, на 3 април 2024 година му е оказан психологически напън да подаде оставка от заеманата от него служба като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Коцев декларира, че е бил застрашен, че в случай че не подаде оставка, ще бъде притеглен като обвинен за тежко закононарушение и арестуван под стража. Натискът е бил извършен от изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, с присъединяване на административния началник на Софийска градска прокуратура прокурор Илияна Кирилова и в наличието на нейния заместител Христо Кръстев, както и на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията Антон Славчев ", показват от държавната осведомителна работа. 

" Късно вечерта на същия ден, напън върху Коцев за подаване на оставката е бил оказан и от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който му е дал авансово направено заявление с това наличие и е настоял за незабавното му сключване ", се показва още в известието.

За спомагателна “мотивация ” на Коцев да се отдръпна " е подхваната масирана акция по професионално и персонално дискредитиране посредством “изтекли ” материали в медии, той трансформира решението си и остава на поста ". 
Въпросите на Денков
Премиерът в оставка приканва прокурор Талева да откри всички обстоятелства и условия и дали е налице престъпление като формулира няколко въпроса:

1. Проведена ли е среща сред и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, административния началник на СГП прокурор Илияна Кирилова и в наличието на нейния заместител Христо Кръстев, както и на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията Антон Славчев и основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев на 03.04.2024?

2. В случай че такава среща фактически се е състояла, каква е била задачата ѝ и за какво представителите на всички тези институции взаимно организират срещи с основния секретар на Министерство на вътрешните работи? В осъществяване на кое тяхно законово пълномощие и въз основа на кое правно съображение? Съгласно последните промени на Конституцията на Република България, и.ф. основен прокурор господин Борислав Сарафов е само административен началник на ВКП, което слага и въпроса за какво и в какво качество той персонално е участвал на тази среща?

3. Защо в деня на срещата е осъществено претършуване на дома на господин Живко Коцев и има ли връзка сред гореописаната среща и дейностите по претършуване на дома на господин Коцев?

4. Кой е провел и координирал представителите на всички тези институции за присъединяване в тази среща и забъркани ли са трети лица, включително и политици, които са открили контакт с тези лица, с цел да провеждат срещата?

5. Имало ли е среща сред Калин Стоянов и Живко Коцев вечерта на 03.04.2024? Откъде Калин Стоянов е знаел, че Живко Коцев ще подаде оставка и кой е изготвил попълнено с персоналните данни на господин Коцев заявление за оставка преди тази среща?

6. Оказвани ли са напън и/или насила върху господин Коцев от горепосочените длъжностни лица и в случай че да - с каква цел? Има ли трети лица, включително политици, които са претендирали от тези лица тези дейности?

Министърът на правораздаването изиска от Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) и от Висшия прокурорски съвет (ВПС) осъществяване на цялостна инспекция за определяне на обстоятелствата, и вероятно осъществяване на дисциплинарна отговорност за посочените административни ръководители в Прокуратурата на Република България, се показва още още известието на държавната осведомителна работа. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР